Rico Verhoeven over de offers die hij maakt: 'Ik hoop dat ze me een zeer liefdevolle vader vinden'
Rico Verhoeven bij de staredown tijdens de loting van de Grand Prix. © Glory

Rico Verhoeven over de offers die hij maakt: 'Ik hoop dat ze me een zeer liefdevolle vader vinden'

Rick Kraaijeveld • 12:12, 01-02-2024 / Laatste Update: 14:13, 01-02-2024

Rico Verhoeven maakt zich op voor weer een nieuwe uitdaging in zijn kickbokscarrière. Op 9 maart stapt hij de ring in voor het achtmanstoernooi van Glory. Een toernooi dat te vergelijken is met het vroegere K1. De grote vraag is wat Verhoeven eigenlijk nog te bewijzen heeft, nu hij al tien jaar wereldkampioen is. Een gesprek met Rico Verhoeven over het lange leven aan de top.

In de aanloop richting het achtmanstoernooi op 9 maart luidt er vooral één grote vraag: ‘Wie gaat wildcard Rico Verhoeven stoppen?’. De King of Kickboxing kende afgelopen jaren ervaren tegenstanders als Jamal Ben Saddik, Badr Hari en Alistair Overeem. Laatstgenoemde is ermee gekapt, Hari is op zijn retour en Ben Saddik mag voorlopig de ring niet in. Een stel jonge heren staat in de rij om de Brabander uit te dagen op het achtmanstoernooi. De grote vraag: wie wordt nou de nieuwe Rico Verhoeven?

Verhoeven zelf was niet gelijk deelnemer van dit toernooi met de nieuwe opzet. Hij was zelfs nog een beetje kritisch op de opzet van het achtmanstoernooi. De eerste die een ticket kreeg was Tariq Osaro, zijn laatste tegenstander in een grote partij. Osaro kreeg kritiek dat hij te defensief was, Verhoeven de kritiek dat hij te berekenend was. Met die tactiek won hij overigens wel gemakkelijk van Osaro. “Ik speel om zo min mogelijk geraakt te worden maar wel zo veel mogelijk te raken. Ik denk dat ik in de laatste partij (tegen Osaro, red.) heb laten zien dat dit me erg goed af gaat.” 

De nieuwe Rico

Levi Rigters is een naam die wel eens genoemd wordt, al voelt hij die druk niet. De enige druk die hij voelt, is de druk die hij zichzelf oplegt, vertelde hij. Wel begrijpt hij dat hij zo genoemd wordt. “Ik heb deze droom om de beste te worden al tien jaar. Dus dat mensen mij prins of weet ik veel wat noemen, is voor mij niks nieuws. In mijn hoofd wilde ik altijd al kampioen worden en zag ik mijzelf ook zo. Ik zou mijzelf nooit kroonprins noemen, maar in mijn hoofd wil ik wel de opkomende kampioen zijn.”

Verhoeven staat al zo’n tien jaar eenzaam bovenaan, als hij kijkt naar het speelveld ziet hij wel potentie. Voor hem is het ook duidelijk: er is nog geen nieuwe Rico Verhoeven. "We hebben nog niet een grote, nieuwe ster na mij. Ik denk wel dat er een aantal potentiële sterren aan zitten te komen. Die mogen zich op 9 maart gaan laten zien."

De top halen en offers

Lang kende de vechtsport niet zo’n toonaangevende Nederlander als Verhoeven, als laatst valt Peter Aerts te noemen. Daarin is Verhoeven te vergelijken met andere grote Nederlandse sporters. Denk aan de dominantie van Max Verstappen afgelopen jaar, voetballegende Johan Cruijff of bijvoorbeeld Sven Kramer. "Het is niet aan mij om te zeggen met wie ik vergeleken kan worden, ik kan daar geen uitspraak over doen. Als we écht moeten vergelijken dan noem ik Sven Kramer. Hij heeft net als ik jarenlang van alles achter elkaar gewonnen. Daarin zie ik gelijkenissen."

Om tot die dominantie te komen heeft Verhoeven veel moeten laten gaan, zoals elke topsporter dat doet. De King of Kickboxing zelf vindt dat hij veel tijd met zijn familie heeft ingeleverd. "Dat is mijn grootste offer geweest, vrije tijd met familie." Als hij moest kiezen tussen kickboksen, acteren of een gelukkig gezinsleven dan hoeft hij niet lang na te denken. “Gelukkig gezinsleven dan natuurlijk. Daar kan uiteindelijk niks tegenop. Daar moet je uiteindelijk altijd bij terugkomen." 

Gezin

Het acteerwerk wordt steeds een groter item in het leven van de lange, brede Brabander. Hij kreeg in 2023 zijn eerste hoofdrol en steekt niet onder stoelen of banken dat hij verder wil met die carrière. “Het ding is: de droom was altijd om wereldkampioen kickboksen te worden, dat heb ik nu al zo lang gedaan. Dus als ik de keuze zou hebben tussen nu stoppen en gaan acteren, dan wordt het acteren, want als kickbokser heb ik alles al gedaan."

Verhoeven verlengde zijn contract met drie jaar met Glory, maar gezien zijn verdere dromen zal hij niet gauw nog een keer verlengen. Hij zou ook niets anders hebben gedaan: “Ik ben van mening dat alles is gebeurd om een reden. Daarom zijn we op de plek waar we nu vandaag zijn." En om op zijn gezin terug te komen. Hij hoopt vooral een mooi beeld bij zijn kinderen te hebben gecreëerd. “Ik hoop dat ze denken dat ik een zeer liefdevolle vader ben, die veel voor ze zorgde, die veel liefde gaf en dat ze over van alles bij mij terecht kunnen."