Auf wieder schnitzel! Oranje sprankelt niet maar verslaat Oostenrijk en is EK-groepswinnaar

17 juni 2021

Getty Images
ORanje

Hup, de spullen kunnen gepakt worden want het Nederlands elftal gaat naar het Hongaarse Boedapest voor de achtste finales van het EK. Oranje sprankelde donderdagavond niet, maar won wel gewoon van Oostenrijk met 2-0. Memphis Depay en weer de onvermoeibare Denzel Dumfries zorgden ervoor dat Nederland de winnaar is geworden van Groep C.


Maandag kunnen de jongens een rustig trainingspotje spelen tegen Noord-Macedonië, want dan staat er niets meer op het spel voor Oranje.

Het Nederlands elftal begon, net als tegen Oekraïne, weer als een malle met aanvallen. Een snelle beloning volgde toen Dumfries werd neergelegd door David Alaba. Op het nippertje in het strafschopgebied en dus een penalty. Depay kreeg zo eindelijk zijn gedroomde kans op een doelpunt en faalde niet.

Depay wil meer
Wie dacht dat Depay nu verlost was van zijn drang om een EK-goal te maken, kwam bedrogen uit. De sterspeler van Oranje kreeg nog aardig wat kansen, maar sprong daar - tot frustratie van zichzelf - slecht mee om. De Oranjegolven begonnen te liggen en Oostenrijk kreeg licht de overhand. Gevaarlijk werden de Oostenrijkers echter niet.

Voor rust had het dan toch echt minstens 2-0 moeten staan voor Oranje. Wout Weghorst legde de bal panklaar voor Depay maar die miste hopeloos voor open doel. Georginio Wijnaldum kon ook vrij inschieten, maar deed dat veel te zwak. Oostenrijk bleef daardoor leven.

Oostenrijk hield hoop
Dat Oostenrijk nog steeds hoop had op een resultaat zagen we aan het begin van de 2e helft. De ploeg in het zwart drong aan, maar kon weer niet echt gevaarlijk worden. Iets wat al de hele wedstrijd het probleem was aan de zijde van de Oostenrijkers. Toch kregen zij wel de eerste corner in de wedstrijd (in de 53e minuut!). Tot doelpunten leidde het niet. Oostenrijk kreeg niet eens een schot binnen de palen.

Aan de andere kant was dat een ander verhaal. Nederland bestookte het doel van Daniel Bachmann, maar kreeg de bal maar niet in het netje. Zelfs Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt hadden ook een goaltje mee kunnen pikken.

Omdat het 2e doelpunt maar niet viel, bleef het spannend. Eigenlijk tegen beter weten in, want Oostenrijk was te zwak om iets te laten zien. We waren het bijna vergeten, maar we hebben dan altijd nog Dumfries. 'Dynamite Denzel' stierde weer eens langs de lijn en zag invaller Donyell Malen er met de bal vandoor gaan. De razendsnelle counter kon niet anders dan eindigen bij Dumfries: 2-0.

Nederland wist het nu helemaal zeker. De groepswinst is al binnen, omdat onderling resultaat boven doelsaldo gaat kan niemand de Oranjeleeuwen meer inhalen.

De Ligt heeft kramp
Oranje moest de wedstrijd nog bijna met 10 man uitspelen. Niet vanwege een rode kaart, maar omdat De Ligt met kramp kampte en bondscoach Frank de Boer al zijn wissels al had verbruikt. De net van een blessure herstelde De Ligt had waarschijnlijk ook beter eerder gewisseld kunnen worden. Hopelijk blijft het slechts bij kramp.

In Hongarije tegen Duitsland?
De achtste finale is dus in Hongarije, waar Nederland een vol stadion wacht. Snel nog kijken dus of er kaartjes beschikbaar zijn. Hongarije is code geel dus dat komt helemaal goed. En de tegenstander? Dat wordt een lastig verhaal. Oranje speelt tegen een nummer 3 van een andere groep. Hopelijk niet die van Groep F, want dan zou Oranje weleens Duitsland kunnen treffen.