Bij 3 goals al beter dan verwacht? Dit zeggen de stats over PSV-aanwinst Fabio Silva

25 januari 2023

Getty Images
doelpunten-psv-fabio-silva-wolves-anderlecht-stats

PSV bevestigde woensdag de komst van Fabio Silva. De 20-jarige spits wordt voor een half jaar gehuurd van het Engelse Wolverhampton Wanderers en moet PSV aan goals helpen na het vertrek van Cody Gakpo en Noni Madueke. Is hij de doelpuntenmachine die de problemen van PSV gaat oplossen? Lees hieronder hoeveel goals PSV mag verwachten van de Portugees!


Fabio Silva begon in de jeugd bij FC Porto. Hij speelde tussendoor ook nog 2 jaar in de jeugd van rivaal Benfica, maar maakte in 2019 toch zijn debuut bij Porto. Hij is de jongste basisspeler en doelpuntenmaker aller tijden van de club. In zijn 1e seizoen maakte hij 3 doelpunten in 21 wedstrijden in alle competities.

40 miljoen euro
Wolverhampton Wanderers betaalde desondanks 40 miljoen euro voor Silva in de zomer van 2020. In zijn 1e seizoen scoorde de Portugees nog 4 keer in de Premier League, maar in zijn 2e seizoen schoot hij niet 1 keer raak. In totaal speelde hij 63 wedstrijden voor Wolves en maakte daarin 4 doelpunten. In minder dan de helft van deze wedstrijden was hij basisspeler.

Anderlecht
Afgelopen zomer verlengde hij zijn contract bij Wolverhampton tot 2026, maar werd wel direct voor een jaar uitgeleend aan Anderlecht. Voor die club scoorde hij dit seizoen 11 keer in 32 wedstrijden. Nu komt er dus een vervroegd einde aan zijn tijd bij Anderlecht.

3 goals is al boven verwachting
Aanstaande zaterdag kan Silva zijn debuut voor PSV gaan maken tegen Go Ahead Eagles. De Eindhovenaren waren hard op zoek naar aanvallende versterkingen na het vertrek van Gakpo en Madueke. Het totaal van 18 goals in 115 wedstrijden op het hoogste niveau belooft alleen niet veel goeds voor de PSV-fans. Als Silva in de laatste 16 wedstrijden 3 doelpunten weet te maken, zit hij dus al boven zijn eigen gemiddelde.

Rekensommetje
Hij maakt namelijk gemiddeld 0,15 doelpunten per wedstrijd. Als je dat vermenigvuldigt met het resterende aantal competitiewedstrijden van PSV in de Eredivisie (16), kom je op 2,50 doelpunten uit. PSV is ook nog actief in de beker en de Europa League.