Discutabele pingels helpen AZ aan zege in topper tegen Feyenoord

Sjors Tanis • 15:14, 27-02-2022 / Laatste Update: 02:31, 12-12-2023

AZ heeft de achterstand op Feyenoord, de nummer 3 van de ranglijst in de Eredivisie, verkleind tot 3 punten. Dankzij 2 rake penalty's van Jesper Karlsson kwamen de Alkmaarders in eigen huis binnen een halfuur op een 2-0-voorsprong. De Rotterdammers kwamen nog terug tot 2-1, maar de 3 punten gingen naar AZ.

Na 24 wedstrijden heeft AZ 48 punten, Feyenoord heeft 51 punten. Koploper Ajax pakte 57 punten in 23 duels.

AZ had 3 of 4 keer kunnen scoren in 1e helft

De thuisploeg was in de 1e helft veel sterker dan Feyenoord. Penalty's waren echter nodig om het overwicht ook uit te drukken op het scorebord. In de 18e minuut floot scheidsrechter Dennis Higler voor een overtreding van Jorrit Hendrix. Karlsson benutte het buitenkansje: 1-0.

Iets meer dan 10 minuten later ging de bal weer op de stip, nu na een -volgens Higler- overtreding van Tyrell Malacia. Opnieuw bleef Karlsson rustig en schoot de pingel langs Feyenoord-keeper Justin Bijlow: 2-0. Daarna kreeg AZ kansen op meer en een goal van Dani de Wit werd -terecht- afgekeurd vanwege buitenspel.

Bekijk hier hoe AZ de 2e penalty kreeg:

Feyenoord sterker in 2e helft

Feyenoord kwam na rust beter in de wedstrijd. In de 52e minuut bracht verdediger Lutsharel Geertruida de spanning terug: 2-1. De ploeg van trainer Arne Slot (oud-coach bij AZ) ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, maar het AZ van trainer Pascal Jansen hield stand en verkleinde zo de achterstand op de nummer 3 tot 3 punten.