NIET NORMAAL! Dessers doet het nu in de 93e minuut en schiet Feyenoord naar groepswinst

EPA

Eimert Pruis • 21:41, 25-11-2021 / Laatste Update: 10:56, 07-01-2024

Feyenoord kende lang een dramatische avond, maar toen was daar weer CYRIEL DESSERS. Mister 92e minuut schoot Feyenoord in de 93e minuut naar de 2-2 bij Slavia Praag en de groepswinst in de Conference League.

Een blunderende doelman, misdragende 'supporters', rood voor Guus Til, een 2-1-achterstand en een zuiver doelpunt onthouden. Lang zat alles tegen voor Feyenoord totdat de Belg weer eens zijn trucje deed. Met een boogkopbal verschalkte hij de Praagse doelman en nog mooier: Feyenoord is winnaar van Groep E van de Conference League. Dat betekent een plaats in de 8e finales.

Feyenoord begon met het spreekwoordelijke mes tussen de tanden aan de wedstrijd. Slavia Praag werd onder druk gezet en wist niet wat het aan moest met de sterke Rotterdammers. Trainer Arne Slot had alles goed neergezet, maar moest met Ofir Marciano 1 gedwongen wissel doen. Justin Bijlow, volgens velen (behalve in Amsterdam) de beste doelman van Nederland, kampt met het coronavirus.

Eerste blunder van Marciano

De Israëlische doelman deed het goede begin van Feyenoord in de 11e minuut teniet. Hij speelde Tyrell Malacia veel te zacht in. De linksback reageerde ook nog eens veel te sloom en dus kon Slavia Praag de bal oppikken, voorgeven en kon Peter Olayinka easy binnentikken.

De Rotterdammers raakten even van slag. Fout na fout volgde, maar werd niet gevolgd door een keiharde Praagse afstraffing. Bryan Linssen moest afhaken met een blessure en daardoor mocht supersub Dessers veel eerder dan verwacht invallen.

Supersub Dessers een keer niet in de 92e minuut

In de 31e minuut was de Belgische spits direct belangrijk. Een keer niet de 92e minuut en eens niet de winnende, maar de gelijkmaker. Hij draaide fraai weg en schoot keihard binnen: 1-1. Vervolgens had Dessers nog een paar kansjes, maar de 1-2 voor rust was teveel van het goede.

Het ging namelijk nog mis voor Feyenoord voor de thee. Til maakte een domme en lompe overtreding. Een duidelijke gele kaart, maar misschien ook wel meer. Geel dacht de scheidsrechter, maar die kreeg opeens een seintje van de grens: ROOD! De ref ging daar blind in mee en in de Conference League is er geen VAR en dus moest Til het veld verlaten.

Tweede blunder van Marciano

En dat betekende tegenhouden en nog eens tegenhouden in de 2e helft. Slavia Praag ging wanhopig op zoek naar een doelpunt en dacht dit met een man meer wel te lukken. Feyenoord hield lang goed stand en had met Luis Sinisterra misschien nog wel er meer uit kunnen halen.

Wat Feyenoord niet doorhad was dat het met nog een man minder speelde. Keeper Marciano hielp Slavia andermaal door een simpel schot los te laten en Jan Kuchta kon niets anders doen dan de bal binnenlopen. De onhandige capriolen van de Israëliër leken Feyenoord duur te komen staan, want met een man minder en een niet onaardig Slavia Praag wordt het lastig scoren.

Bal over de doellijn!?

De Rotterdammers, namen niet genoegen met de 16e finales (waar ze op dat moment zeker van waren) en wilden nog een puntje uit de hete strijd halen. Dan was Feyenoord namelijk al zeker van groepswinst en dus een extra ronde verder in de Conference League. En de 2-2 had ook moeten komen via Lutsharel Geertruida. De invaller kopte na een corner over de doellijn, maar een Slavia-verdediger kopte de bal weer uit het doel. De scheidsrechter zag het weer eens verkeerd en dus bleef de gelijkmaker lang uit.

Totdat ene Dessers de bal zag aankomen. Hij dacht niet na en deed, bijna zoals Robin van Persie ooit deed, een kopballetje. Hij zag het net golven en schreeuwde het uit.

Eerste Nederlandse Conference League-winnaar?

En dus mag Feyenoord een feestje bouwen op donderdag 9 december als Maccabi Haifa op bezoek komt in een lege Kuip. Het zal er niet minder om worden. De Rotterdammers kennen een uitstekend Europees seizoen en wie weet waar het toe leidt. Feyenoord was al de eerste Nederlandse Europa Cup 1-winnaar en UEFA Cup-winnaar, wie weet komt daar binnenkort de Conference League bij.

CHECK OOK: Alle uitslagen van de Conference League en de standen na speelronde 5