Oproep van voetbalsupporters heeft in deze steden gewerkt (en in deze steden niet)

26 januari 2021

ANP
rellen-maandagavond-den-bosch-rotterdam-nijmegen

Het was ook maandagavond in verschillende steden in het land nogal pleuris. Na de chaotische zondag in onder andere Eindhoven, Amsterdam en Urk waren maandag vooral Rotterdam en Den Bosch het slachtoffer van rellen en plunderingen. In een hoop steden hadden de harde kernen van de lokale voetbalclubs van tevoren gewaarschuwd dat ze hun stad zouden verdedigen tegen relschoppers. Hoe is het daar gegaan? Een overzicht.


Alkmaar
De Ben Side maakte in aardige groepjes rondjes door de stad langs bekende plekken om zo relschoppers af te schrikken. Dat heeft gewerkt, want als we de lokale media moeten geloven zijn ook in Alkmaar rellen uitgebleven. Dankzij de waarschuwingen van de harde kern van AZ?

Almelo
Omdat het zondag in Enschede nog faliekant misging, was de politie in Twente (o.a. Almelo, Oldenzaal en Hengelo) op alles voorbereid. Los van een paar baldadige jongeren en 8 arrestaties in Almelo, bleef het verder rustig. De morrende capuchonpubers, zoals Tubantia ze noemt, vertrokken allemaal vrijwillig toen de avondklok van 21.00 uur dichterbij kwam. In Almelo had de harde kern van Heracles ook gewaarschuwd op te treden. Niks aan de hand dus!

Tilburg
De Brabantse stad Tilburg moest het vooral zondag ontgelden qua rellen. Toen stond ook die stad op z'n kop. Maandag waren er weer oproepen tot rellen binnengekomen, waarna de harde kern van Willem II besloot mee te helpen met het beveiligen van belangrijke punten in de stad. Relschoppers werden er niet gezien. Toen na 21.00 uur bleek dat die ook niet meer zouden komen, ging iedereen netjes naar huis. Er zijn geen aanhoudingen geweest en het is verder rustig gebleven in de stad, melden onze vrienden van het Brabants Dagblad.

Maastricht, Kerkrade, Venlo en Sittard
In de grote Limburgse steden als Kerkrade, Maastricht, Venlo en Sittard was het vooral zondag onrustig. Alle harde kernen van de clubs in die steden (MVV, Roda JC, Fortuna Sittard en VVV-Venlo) wilden maandag een herhaling voorkomen en dat lukte gelukkig voor hen. Het bleef overal, behalve in Geleen, rustig. Maar in Geleen zit geen grote voetbalclub, dus kon die stad ook niet geholpen worden...

Nijmegen
De harde kern van NEC stond klaar om in te grijpen, maar het was eigenlijk niet eens nodig. De verwachte en aangekondigde rellen en plunderingen bleven uit, mede dankzij de sterke politie-inzet en het goede optreden van burgemeester Hubert Bruls. Die ging gewoon zélf de straat op om met de paar jongeren te spreken die toch nog even de straat opgingen, maar zich rustig hielden. Een storm die over waaide.

Den Bosch
In 's Hertogenbosch was het maandag wel goed mis, ondanks waarschuwingen van de harde kern van FC Den Bosch. Er werden maar liefst 52 mensen gearresteerd na massale rellen in de binnenstad. Veel winkels werden vernield en auto's werden op hun kant gegooid. Niet zo handig was de aanwezigheid van een container vol met stenen, die in de buurt van winkels stond wegens een verbouwing. "Het leek wel een grabbelton waaruit gastjes van amper zestien jaar stenen pakten om mee te gooien."

Rotterdam
Naast Den Bosch was vooral Rotterdam maandagavond het strijdtoneel van een hoop rellen. Vooral op Rotterdam-Zuid, het 'territorium' van Feyenoord-fans, ging het mis. Auto's gingen in brand, de ME kon maar nét winnen van de grote groepen rellende jongeren en onder andere een politiebureau werd in de hens gezet. Geen harde kern van welke club dan ook was tegen deze massale pleuris opgewassen. In Rotterdam-West/Spangen (Sparta) en Kralingen (Excelsior) bleef het veel rustiger.