TV-criticus Angela de Jong over start VI Vandaag: ‘Derksen en Gijpie zijn iets teveel in zichzelf gaan geloven’

12 januari 2022

ANP

‘We’ zijn nog maar 2 afleveringen onderweg, maar Angela de Jong, tv-criticus en columniste bij het AD, is duidelijk in haar mening over VI Vandaag, het nieuwe programma van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. Sportnieuws.nl was hier uiteraard benieuwd naar en belde haar op.


De Jong zag het succes van de 1e aflevering van VI Vandaag al van mijlenver aankomen. Ze noemde het niet voor niets ‘de enige goede beslissing van Talpa in de afgelopen jaren.’ Gezien de kijkcijfers op de maandag - 1.064.000 kijkers – werd haar uitspraak meer dan gerechtvaardigd.

Verwachtingen
Over aandacht in aanloop naar de aflevering hadden de heren van VI Vandaag dan ook niet te klagen, aldus De Jong. “Het is overal besproken en aangekaart. Ik werd er zelf ook in ongeveer iedere talkshow naar gevraagd, dus een beetje logisch is het wel.”

De verwachtingen waren dus hooggespannen. Of daar ook aan voldaan is, is een ander verhaal. “Nou ja, dan hoor ik te zeggen, ‘er waren pas 2 afleveringen’, maar het zijn 3 mannen die dit al 100 jaar doen met z’n allen. Dus vind ik dat je best een goed oordeel kan vellen.”

Douwe Bob?
En op dat oordeel zitten we uiteraard allemaal in spanning te wachten. “Afgaande op de 1e en de 2e aflevering, kun je rustig concluderen dat dit het niet is. Of nóg niet is, in ieder geval. Ik had verwacht dat ze even lekker los zouden gaan op Arie Boomsma en op het nieuwe kabinet. Zat om 21.30 uur ook echt klaar zo van ‘hè, hè, VI Vandaag. Valt er eindelijk weer eens iets te lachen."

"Mijn collega zei nog: ‘ze zullen vast ook Douwe Bob te pakken nemen.’ Dat zijn ook de onderwerpen die ik daar een beetje verwacht. Grappen, grollen, hier en daar een praatje en dat het dan ondertussen ook een beetje over politiek en sport gaat, oké.”

Bloedserieus
De Jong komt echter bedrogen uit als ze een bloedserieus betoog van een weinig vrolijke Van der Gijp over corona krijgt voorgeschoteld. “En als ik de mening van iedere willekeurige BN’er wil horen, kijk ik wel naar M, Jinek, Johnny de Mol, Beau of OP1. Die hoor ik namelijk overal en daar kan ik als burger niet zo heel veel mee. Leuk wat Van der Gijp vindt, maar dat hoor ik liever van de experts.”

‘Pas op!’
“Overal een mening over hebben, is 1 ding, maar denken dat je overal verstand van hebt, is een 2e”, gaat de Jong verder. “En het risico zit er wel in dat gebeurd is wat Wim Kieft altijd perfect verwoordde. ‘Ze zijn iets teveel in zichzelf gaan geloven.’ Daarom dacht ik dinsdag en eigenlijk maandagavond al. Pas op!”

Of de tendens nog teruggedraaid kan worden, hangt volgens De Jong helemaal af van Gijpie & Derksen zelf. “Er kan nog van alles gebeuren, maar ik denk gewoon dat ze dit voor ogen hadden. Derksen was zwaar uitgeluld over voetbal en die wilde heel graag over serieuzere onderwerpen praten. Dat kan Derksen misschien wel aardig omdat hij een mening heeft en de kranten leest, maar wie zit daar nog op te wachten?"

Gijp
"En bij Gijpie heb ik helemaal het idee dat voetbal zijn 1e liefde is en televisie zijn 2e, maar daarna houdt het wel een beetje op. Zijn kracht is dan juist de relativering. Dat hij op sommige onderwerpen even zegt: ‘Johan doe eens effe normaal, man.’ Dat miste ik nu. Sterker nog, hij ging er nu zelfs een beetje in mee.”

Gemis
De kracht van elkaar even met beide pootjes op de grond zetten, is dus verdwenen en het is juist de relativering die De Jong zo erg mist. “En dat was juist een van de redenen waarom ik zo graag keek. Dat was ook wat ze onderscheidde. Ik denk dat ze op deze manier misschien nog wel een week kunnen teren op hun reputatie, maar dat wordt in de 2e week toch lastiger.”

Oplossing
Bijvoorbeeld Gerard Joling aan tafel zou volgens De Jong een oplossing kunnen zijn. “Die past er sowieso heel goed tussen. Dat heeft hij wel bewezen. Aan de andere kant denk ik dat ze zelf ook gewoon in de spiegel moeten kijken. Dat ze even moeten zeggen dat het helemaal niet zo serieus moet. En dat het VI-publiek dat ook niet van ze verwacht. Die willen humor en zelfspot."

"Zodra het over voetbal en sport gaat, worden ze namelijk meer zichzelf. Dus misschien moeten ze het gewoon altijd over sport hebben en af en toe een uitstapje maken. Nee, wacht. Dat is nou net juist wat ze niet meer wilden…”