Verdeling van Europese tickets: zo zit het als Vitesse de bekerfinale wint

12 april 2021

BSR Agency
tickets-Europees-voetbal-vitesse-wint-de-beker

Ajax-Vitesse is zondag de bekerfinale en na afloop van die wedstrijd is het eindelijk duidelijk hoe de verdeling van de Europese tickets is. Door de resultaten van afgelopen weekend is 1 ding vast zeker: de play-offs gaan tussen de nummers 5, 6, 7 én 8. De precieze verdeling van het felbegeerde ticket leggen we hieronder uit! Welke club gaat Europa in?


Europees ticket bekerwinnaar
Het is dit jaar extra belangrijk om de beker te winnen. De bekerwinnaar pakt namelijk een ticket voor de laatste voorronde van de Europa League (tenzij er natuurlijk via de competitie een beter ticket is behaald). Verder is er geen andere manier om in de Europa League te komen. Andere clubs zijn gedoemd tot de nieuwe Conference League. Mocht je die play-off voor de Europa League verliezen, ga je automatisch naar de groepsfase van de Conference League. Europees voetbal is voor de bekerwinnaar dus een zekerheidje.

Dan de 2 scenario's voor zondag:

Wat gebeurt er als Vitesse de beker wint?


Dan is het ticket voor Europa afhankelijk van de eindpositie van Vitesse in de Eredivisie. Daarvoor zijn nog 4 belangrijke sub-scenario's:

- Vitesse wordt in de competitie 2de: dan gaat Vitesse naar de 2de voorronde van de Champions League. De nummer 3 van de Eredivisie gaat in dat geval dan naar de play-offs voor de Europa League (het bekerticket van Vitesse). De nummer 4 krijgt dan het ticket voor de derde voorronde van de Conference League. De nummers 5 tot en met 8 spelen play-offs.

- Vitesse wordt 3de: play-offs Europa League (bekerticket blijft staan). Het ticket van de nummer 3 uit de competitie schuift door naar de nummer 4. Die club krijgt dan het ticket voor de 3de voorronde van de Conference League. De nummers 5 tot en met 8 spelen play-offs.

- Vitesse wordt 4de: Vitesse gaat ook dan naar de laatste voorronde van de Europa League (bekerticket). De nummer 3 krijgt dan het ticket voor de derde voorronde van de Conference League. De nummers 5 t/m 8 spelen play-offs.

- Vitesse wordt 5de of lager en wint de beker: de nummer 4 in de competitie moet de play-offs in! Vitesse pakt uiteraard door de bekerwinst weer het ticket voor de laatste voorronde van de Europa League. De Arnhemmers kunnen niet lager dan 7e eindigen, dus spelen in dit scenario de nummers 4, 6, 7 en 8 play-offs. Of de nummers 4, 5, (Vitesse), 7 en 8. Etcetera. De nummer 8 is hoe dan ook de laatste deelnemende ploeg aan de play-offs om Europees voetbal.

Wat gebeurt er als Ajax de beker wint?


Als Ajax de beker wint en eerste of tweede wordt (dat lijkt dus al zeker), dan schuift het bekerticket voor de laatste voorronde van de Europa League op naar de nummer 3 van de Eredivisie. De nummer 4 krijgt dan het ticket voor de 3de voorronde van de Conference League. De nummers 5 t/m 8 spelen dan play-offs om het laatste Europese ticket (voor de tweede voorronde van de Conference League).

Dus, als Ajax de beker wint:
1. CL
2. voorronde CL
3. play-offs Europa League
4. 3de voorronde Conference League
5 t/m 8: play-offs om ticket 2de voorronde Conference League

De huidige stand in strijd om de play-off-plekken in de Eredivisie:
1. Ajax* 72 (+66)
-----------------------
2. PSV 61 (+34)
-----------------------
3. AZ 61 (+28)
-----------------------
4. Vitesse 56 (+18)
-----------------------
5. Feyenoord 54 (+29)
6. FC Groningen 46 (+2)
7. FC Utrecht* 43 (+9)
8. Heracles 39 (-8)
-----------------------
9. FC Twente 37 (+2)
10. Heerenveen 37 (-1)
11. Sparta 34 (-6)
12. Fortuna 34 (-12)
13. PEC Zwolle 32 (-8)

* FC Utrecht heeft nog een wedstrijd minder gespeeld dan de rest. Op donderdagavond 22 april is de inhaalwedstrijd in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax.