Liverpool schrikt op tijd wakker tegen Villarreal en houdt kans op quadruple in leven

Bart van der Wijst • 00:51, 04-05-2022 / Laatste Update: 04:46, 12-12-2023

Voetbal wat ben je mooi. Even mocht Villarreal dinsdagavond hopen op een remontada tegen Liverpool, maar de sterrenploeg van Jürgen Klopp schoot op tijd wakker na een furieus begin van de thuisploeg. Villarreal kwam met 2-0 voor, alleen Liverpool draaide het na rust helemaal om: 2-3. Dus gaan zij naar de finale van de Champions League.

De thuisploeg schoot in een kolkend Estadio de la Cerámica uit de startblokken tegen een onthutsend zwak Liverpool. Na een strakke voorzet van Pervis Estupiñán liep Boulaye Dia het mislukte schot van Étienne Capoue binnen: 1-0. Villarreal had de vroege goal waar het op hoopte.

Villarreal geeft gas

De ploeg van Unai Emery verscheen in tegenstelling tot vorige week heel anders aan de wedstrijd. Villarreal gebruikte het spel van Liverpool tegen Liverpool. De Reds werden overhoop geblazen door de pressingmachine van Emery.

Dat leverde hachelijke momenten op voor de goal van Alisson Becker. Zo erg zelfs dat Liverpool ontsnapte aan een penalty. Giovanni Lo Celso stond opeens oog-in-oog met de Braziliaanse doelman en wilde hem voorbij. Dat lukte door een ingreep van Alisson niet. De grote vraag was alleen: raakte de doelman eerst de bal of eerst de man? Scheidsrechter Danny Makkelie gaf geen penalty en de Nederlandse VAR's gaven hem gelijk.

Oordeel zelf: was het een penalty?

Alsnog feest

Lang hoefde Villarreal niet te zeuren, want even later was het alsnog raak. Via de tandem Capoue-Coquelin, spelers die ooit geen al te beste indruk achterlieten in de Premier League, scoorde de thuisploeg de 2-0. Francis Coquelin kopte binnen uit een voorzet van zijn landgenoot. De defensie van Liverpool stond andermaal te slapen. Daarmee was Villarreal ook helemaal terug in de wedstrijd.

Díaz goud waard

Liverpool leek het helemaal kwijt en was echt toe aan de rust. Die 15 minuten gebruikte Klopp om zijn mannen weer bij de les te krijgen, maar nog belangrijker: hij bracht Luis Díaz als vervanger van Diogo Jota. De komst van de Colombiaan deed Liverpool zichtbaar goed.

Met de losse heupjes van Díaz ging Liverpool na rust steeds beter voetballen en dat resulteerde na een kwartier in de 2-1 van Fabinho. Daarbij zag doelman Gerónimo Rulli van Villarreal er niet heel lekker uit.

Ombuigen

5 minuten later repareerde invaller Díaz de voor rust opgelopen schade. De Colombiaan kon binnen koppen na een fantastische voorzet van Trent Alexander-Arnold, die het voor de verandering eens met zijn chocoladebeen deed.

Niet gek veel later besliste Sadio Mané definitief dit heerlijke voetbalgevecht. Voor de zoveelste keer in zijn carrière deed Rulli iets geks - onnodig ver uitkomen - en daar profiteerde Mané van. Daarna was het Spaanse verzet gebroken. Capoue pakte zelfs nog een rode kaart na 2 keer geel.

Quadruple

Door de knotsgekke overwinning is de kans op de quadruple nog springlevend. Liverpool won al de Carabao Cup, staat in de finale van de Champions League én FA Cup en volgt koploper Manchester City op 1 puntje in de Premier League.

Liverpool speelt op 28 mei in de finale tegen competitiegenoot Manchester City of het Spaanse Real Madrid.