La Finalissima: waarom de kampioen van Europa en Zuid-Amerika tegen elkaar spelen

1 juni 2022

Getty Images
wat-la-finalissima-finale-uefa-conmebol-ek-copa-america-betekenis-waarom-gespeeld

De CONMEBOL–UEFA Cup of Champions, beter bekend als de Finalissima komt in 2022 weer tot leven. De wedstrijd tussen de kampioen van Zuid-Amerika en Europa werd in een ver verleden al eens gespeeld, maar wat is de Finalissima eigenlijk? Wij leggen het voor je uit.


Hier vind je waar je de Finalissima tussen Italië en Argentinië kijkt

Wat is de Finalissima?


Met name de UEFA kan nooit genoeg centjes zien en dus besloot het (opnieuw) in zee te gaan met de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL. Daar hebben ze het labeltje 'parterschap' omheen gehangen, maar vrijwel iedere voetbalfan weet dat de Europese voetbalbond het vaak voor het geld doet - zie bijvoorbeeld de Nations League.

De UEFA wil meer samenwerken met haar Zuid-Amerikaanse partner. Beide voetbalbonden hopen meer wedstrijden te organiseren tussen de continenten. Niet alleen bij de mannen, maar ook bij de vrouwen, in de jeugd en bij het Futsal. Ook gaan de UEFA en CONMEBOL op trainersgebied ideeën uitwisselen. Daarnaast worden er regelmatig arbiters uit het andere continent ingezet, zo floot de Argentijn Fernando Rapallini vorig jaar op het EK.

De finale tussen de kampioen van Europa en het beste land van Zuid-Amerika is onderdeel van die hernieuwde samenwerking. Daar werd onlangs de naam la Finalissima aan gekoppeld.

Niet nieuw
De Finalissima is absoluut niet nieuw, de wedstrijd werden al eens gespeeld in 1985 en 1993. Toen ging het nog om de Artemio Franchi Cup. Frankrijk won in '85 van Uruguay en in de laatste editie versloeg Argentinië Europees kampioen Denemarken na penalty's. Er waren ook 3 officieuze edities:
1989: Brazilië - Nederland 1-0
1998: Brazilië - Duitsland 2-1
2013: Uruguay - Spanje 1-3

De Artemio Franchi Cup was eigenlijk de voorloper van de FIFA Confederations Cup. En de Finalissima is eigenlijk de opvolger van de Confederations Cup, dat vanaf 2019 van de voetbalkalender verdween omdat de FIFA koos voor een ruimere opzet voor het WK voor clubs.

La Finalissima dus. Een wedstrijd vooral voor de bobo's, aan de voetballers wordt na een lang en slopend seizoen niet altijd gedacht.