De route leek zo mooi, maar slap Oranje struikelt al over Tsjechië

Brian Vesseur • 22:50, 27-06-2021 / Laatste Update: 19:50, 07-01-2024

Wát zonde! Wat ongelooflijk zonde. Het EK zit erop voor Nederland, nadat het zondagavond met 0-2 van Tsjechië verloor. Een onhandige rode kaart van Matthijs de Ligt leidde de ondergang in. Er was geen ingeving van Memphis Depay, geen slimmigheidje van Georginio Wijnaldum en geen goal van die gekke Denzel Dumfries.

Zondag begon de dag met pret in Hongarije. Boedapest kleurde oranje door feestvierende Hollanders. Later gingen zij massaal naar de Puskás Aréna, waar de 8e finale op het programma stond. Daar werd het feestje langzaam wat minder, want Nederland begon matig aan de wedstrijd. In de 1e helft schoten de Oranje-spelers zelfs geen 1 keer op doel!

Denzel Dumfries was - natuurlijk - een van de betere spelers bij Oranje. Georginio Wijnaldum en Memphis Depay vielen daarentegen een beetje tegen. Genoeg over de 1e helft, want in de 2e helft gebeurde er meer dan genoeg.

Malen

De sensatie begon met een gigantische kans van Donyell Malen. Hij ging alleen op de keeper af en wilde hem omspelen. Dat liet de doelman niet gebeuren. Als Malen had geschoten, zou het waarschijnlijk een doelpunt zijn geweest.

Dé kans van Malen:

De Ligt

Waar Malen niet scoorde, daar was er onheil aan de andere kant. Patrik Schick stormde op Maarten Stekelenburg af, Matthijs de Ligt stopte hem door hands te maken. De scheidsrechter gaf daar geel voor, maar de VAR besloot anders: rode kaart! Geen 1-0 voor Nederland, maar een rode kaart. En dat allemaal in de 55e minuut, met nog héél lang op de klok.

Rood De Ligt:

En dan...

Na 69 minuten viel de onvermijdelijke 0-1 voor Tsjechië. Door raar verdedigen van het Nederlands elftal scoorde Tomas Holes het openingsdoelpunt. De Tsjechen, die goed compact stonden in de 1e helft, konden zich verder ingraven na die treffer.

De 0-1 van Holes:

Wie anders dan Schick

0-1 achter, een rode kaart op zak. Gelijkmaken kán dan gewoon. Er zijn weleens gekkere dingen gebeurd. Maar de hoop op zo'n wonder kon ik de 80e minuut de prullenbak in. Patrik Schick maakte zijn 4e van het toernooi. En daarmee de droom van Nederland. Overigens valt die Tsjechen niks te verwijten: Nederland schoot slechts 1 keer op doel.

De 0-2 van Schick:

In de woonkamers zullen binnenkort de oranje vlaggetjes worden weggehaald, met in het achterhoofd die kans van Malen. En die handsbal van De Ligt. Wát zonde.