De UEFA geeft de burgemeester van München de schuld voor het weigeren van stadionverlichting in regenboogkleur

23 juni 2021

Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance

Een dag na het verbod om het stadion in München vanavond tijdens Duitsland - Hongarije in regenboogkleuren te verlichten, bekent de UEFA toch een beetje kleur. De Europese voetbalbond draagt vandaag zelf ‘met trots’ de kleuren van de regenboog en deelt tegelijkertijd een sneer uit aan de burgemeester van München.


De UEFA komt met een statement naar buiten over de kwestie die de gemoederen al dagenlang bezighoudt. Met een logo dat voor de gelegenheid de kleuren van de regenboog heeft. "Het is een symbool dat onze kernwaarden vertaalt en alles beter maakt waarin we geloven - een meer rechtvaardige samenleving, tolerant voor iedereen, ongeacht achtergrond, geloof of geslacht", zo verklaart de UEFA.

Protest tegen Hongaarse wet
De UEFA wees dinsdag het verzoek van Dieter Reiter, de burgemeester van München, af om het stadion woensdagavond de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars te geven. De regenboog staat voor diversiteit en inclusiviteit. Reiter wilde dat doen als protest tegen een wet in Hongarije die informatie aan jongeren met betrekking tot homo- en transseksualiteit aan banden legt. Reiter noemde de beslissing van de UEFA 'beschamend'.

De UEFA slaat terug
In het statement slaat de UEFA terug: "Sommige mensen hebben het besluit van de UEFA om het verzoek van de stad München om het stadion van München in regenboogkleuren te verlichten voor een EURO 2020-wedstrijd af te wijzen als ‘politiek’ geïnterpreteerd. Integendeel, het verzoek zélf was politiek, gekoppeld aan de aanwezigheid van het Hongaarse voetbalteam in het stadion voor de wedstrijd van vanavond met Duitsland."

"Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van onze vastberaden inzet voor een meer diverse en inclusieve samenleving."