Slowakije schakelt Lewandowski uit, heeft daarmee heel Polen in z'n zak en boekt verrassende zege

Martijn Baars • 21:52, 14-06-2021 / Laatste Update: 20:36, 13-12-2023

Polen is ontzettend slecht begonnen aan het EK voetbal. De ploeg van sterspeler Robert Lewandowski zou Slowakije wel even oprollen, maar kwam van een koude kermis thuis. In Rusland werd 'de favoriet' te kijk gezet door de Slowaken. Het werd 2-1.

Het leek helemaal nergens op wat Polen liet zien. Eigenlijk gingen alle ballen naar Lewandowski, waardoor Slowakije hem makkelijk kon verdedigen en uit kon schakelen. De aanvoerder bleef daardoor onzichtbaar, waarna heel het Poolse team als een kaartenhuis in elkaar zakte.

Eigen goal

Het begon al dramatisch, met de eerste eigen goal van een keeper op het EK ooit. Wojchiech Szczesny frommelde een schot van Robert Mak in z'n eigen goal: 1-0 Slowakije. Polen toonde de rest van de eerste helft helemaal niks. Maar dat was in de tweede helft wel wat anders. Binnen 30 seconden stond namelijk de 1-1 op het scorebord, via Linetty.

Eerste rode kaart

Maar die ene aanval, daar bleef het zo'n beetje bij. Krychowiak pakte een domme gele kaart na een uur spelen en dat was al z'n tweede van de wedstrijd. De Roemeense scheidsrechter Hategan stuurde de aanvallende middenvelder dan ook terecht van het veld. De eerste rode kaart van dit EK!

Goal Skriniar

Tegen 10 man strafte Slowakije de Polen keihard af. Praktisch met de tweede kans van de wedstrijd besliste het land de wedstrijd in Groep E. Skriniar schoot Slowakije naar de 2-1 zege. In de andere wedstrijd in de poule nemen Spanje en Zweden het maandagavond (21.00 uur) tegen elkaar op.