Welk land wordt 3de in Groep F: Portugal, Duitsland of toch Frankrijk?

23 juni 2021

Pro Shots
scenario-groep-f-portugal-duitsland-frankrijk-hongarije-tegenstander-nederland

In de Poule des Doods op het EK voetbal valt vanavond als laatste de beslissing. Frankrijk, Duitsland, Portugal én Hongarije kunnen allemaal nog doorgaan, maar er is maar plek voor 2 of 3 landen. Hoe zien de scenario's er vanavond uit in Groep F? En weet Nederland dan al wie de tegenstander wordt in de achtste finale? Check het hieronder!


De stand in Groep F


1. Frankrijk 2-4 (2-1)
2. Duitsland 2-3 (4-3)
3. Portugal 2-3 (5-4)
4. Hongarije 2-1 (1-4)

EK-programma poule F


Portugal - Frankrijk (21.00u)
Duitsland - Hongarije (21.00u)

Check hier op welke zenders je de wedstrijden kan kijken.

Is Frankrijk al door?


Ja. Frankrijk is als enige van de 4 landen al zeker van plaatsing voor de achtste finale. De vooraf voorspelde Europees kampioen staat met 4 punten bovenaan. Mocht Frankrijk 3de in de poule worden, dan is het sowieso al zeker van een plek bij de 4 beste nummers 3.

Duitsland en Portugal


Voorafgaand aan de wedstrijden staan Duitsland en Portugal allebei op 3 punten een positief doelsaldo van 1. Duitsland staat boven Portugal op basis van onderling resultaat. Als Duitsland van Hongarije wint en Portugal van Frankrijk, zijn de 3 toplanden in de poule door. Datzelfde is het geval als beide duels in een gelijkspel eindigen. Als Portugal een beter resultaat boekt dat Duitsland, dan wipt Portugal over Duitsland heen naar plek 2 (of 1).

Hongarije
Voor Hongarije is het doel simpel. In München moet er gewonnen worden van Duitsland. Dan is Hongarije door naar de achtste finales.

Maar welk land wordt 3de en dus tegenstander van Nederland in de achtste finales?


1. Portugal wordt altijd de tegenstander van Oranje als: Portugal een gelijkwaardig of slechter resultaat boekt dan Duitsland.*

2. Duitsland wordt de tegenstander van Oranje als: Portugal een beter resultaat boekt dan Duitsland óf als Portugal en Duitsland allebei verliezen.

3. Frankrijk wordt de tegenstander van Oranje als: Frankrijk van Portugal verliest en Duitsland van Hongarije wint.

4. Hongarije wordt de tegenstander van Oranje als: Hongarije wint van Duitsland en Portugal gelijkspeelt tegen Frankrijk.

* Kanttekening: Het kan zijn dat poule F helemaal geen beste nummer 3 levert. Als: de nummer 3 uit poule F met 3 punten eindigt én een doelsaldo heeft van -2 of slechter. Daarvoor moet Portugal bijvoorbeeld met 3-0 van Frankrijk verliezen.

Tsjechië
Let op: door de resultaten in Groep E kan Nederland ook nog Tsjechië treffen! Het is alleen iets reëeler dat het een tegenstander uit Groep F wordt.