Vitesse houdt rekening met twee seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie in plan dat de club moet redden
Vitesse kan weer in handen vallen van buitenlandse investeerders. © Pro Shots

Vitesse houdt rekening met twee seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie in plan dat de club moet redden

15:55, 17-04-2024 / Laatste Update: 16:25, 17-04-2024

In het plan dat Vitesse bij de licentiecommissie van de KNVB heeft ingediend, houdt het rekening dat het twee seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie zal spelen. Het plan moet ervoor zorgen dat Vitesse de proflicentie zal behouden.

De clubleiding heeft deze week aan sponsors, het personeel en een klein deel van de supporters het plan gepresenteerd. Dat deed Edwin Reijntjes, de nieuwe directeur, samen met adviseur Paul van der Kraan. De club houdt rekening met in ieder geval twee seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie en hoopt daarin wel de play-offs om promotie te halen.

Hoewel Vitesse onderaan staat in de Eredivisie is er wel nog altijd een kans dat de club zich handhaaft. De hekkensluiter heeft zeven punten achterstand op nummer zestien RKC Waalwijk, maar er zijn nog vier wedstrijden te spelen. Toch lijken ze zich in Arnhem dus al bij degradatie te hebben neergelegd.

Vitesse gooit handdoek in de ring: 'We gaan het niet redden'

13 april 2024, 19:36

Vitesse werd zaterdagmiddag op een behoorlijke nederlaag getrakteerd door aanstaand landskampioen PSV. De nummer laatst van de Eredivisie ging met 6-0 ten onder in Eindhoven en degradatie lijkt onvermijdelijk. Na afloop gooide trainer Edward Sturing de handdoek min of meer in de ring.

Grote bezuinigingen

Er gaat in ieder geval flink bezuinigd worden. Dat is hard nodig, want de club lijdt dit seizoen een dik verlies. Het maakt dit seizoen nog ruim 26 miljoen aan kosten, terwijl er maar 19 miljoen binnenkomt.

Het is de bedoeling dat de begroting de komende jaren teruggaat naar twaalf miljoen, waarvan er vier miljoen voor het spelersbudget is. De bezuinigingen zullen op komend seizoen nog weinig effect hebben, want de club verwacht ook dan een tekort van vijf of zes miljoen te hebben.

Het gat van zeven miljoen dicht de club met de inkomsten van de transfer van Million Manhoef naar Stoke City en daarnaast haalt inkomsten vanuit sponsors en de verkoop van seizoenskaarten naar voren. Op die manier kan ook het seizoen worden uitgespeeld. Dat was lange tijd ook onzeker.

Met of zonder Parry?

Vitesse geeft in het plan ook aan dat het af wil van investeerder Coley Parry. Probleem is wel dat de club hem nog veertien miljoen euro schuldig is en dat de Amerikaan dat geld terug wil hebben. De club is in gesprek met Parry, die bij een faillissement van de club kan fluiten naar zijn geld.

Het kan ook zomaar zijn dat de Amerikaan toch de eigenaar wordt van de club. De licentiecommissie van de KNVB keurde de overname af, maar Vitesse is door afspraken met Parry een beroepszaak gestart. Als het beroep succesvol is dan kan de Amerikaan met zijn Common Group zomaar alle aandelen alsnog in handen krijgen.

Deadline op 15 juni

Vitesse moet op 15 juni een sluitende begroting indienen voor het komende seizoen. Edwin Reijntjes was duidelijk over het belang daarvan: "Als het niet lukt, is het gedaan met Vitesse." De club hoopt uitstel te krijgen van de KNVB.