Aad de Mos schrikt van PSV in aanloop naar Feyenoord en ziet weinig in Santiago Giménez: 'Geen geweldenaar'
Feyenoord-spits Santiago Giménez, inzet Aad de Mos. © Getty Images en ANP.

Aad de Mos schrikt van PSV in aanloop naar Feyenoord en ziet weinig in Santiago Giménez: 'Geen geweldenaar'

Brian Vesseur • 09:55, 24-01-2024 / Laatste Update: 14:28, 24-01-2024

Feyenoord neemt het woensdagavond om 20.00 uur op tegen PSV in de TOTO KNVB Beker. Sportnieuws.nl belde met Aad de Mos om op de bekerkraker vooruit te blikken. De analist verwacht - na verlenging - een overwinning voor Feyenoord én had een sterke mening over Santiago Giménez. "Ik sta wel eens met open ogen te kijken wat hij allemaal mist qua kansen."

"Wie verliest, krijgt een aardige tik", blikt De Mos vooruit op Feyenoord - PSV. "Beide ploegen zijn met vier punten aan het nieuwe jaar begonnen. Bij PSV is het tijd dat er beslissingen worden genomen. Het begint onrustig te worden, met Lang, Lozano en Vertessen. De vorm tegen Utrecht was niet al te goed, ook geen wedstrijden gewonnnen in de voorbereidingen, hè. Dus het kan nu uit gaan."

Sterker nog: De Mos maakt zich enigszins zorgen over de vorm van PSV. "Het staat een beetje stil, de trein, weet je. Dat merk ik ook aan Bosz' persconferentie: je kan wel eens over een kwartiertje ontevreden zijn, maar dat verhaal kan je niet blijven houden in de kleedkamer. Het kan wel eens op een dood spoor terechtkomen, want je speelt langer dan één kwartier niet goed. Er moet resultaat komen nu, dat voel je aan alles."

Toch zou een nederlaag niet erg zijn voor PSV, oordeelt De Mos. "Ik denk dat PSV er gelukkig mee kan zijn op de volgende manier: het kampioenschap is binnen en zo zijn ze verlost van nog meer wedstrijden. Op Europees niveau kunnen ze zo verder komen dan ze vooraf gedacht hebben. Want PSV is kampioen, daar kan je voor mij een vinkje achter zetten. In de competitie laten ze niks liggen: dit weekend wordt het 5-0 tegen Almere City."

'Feyenoord wint na verlenging'

De Mos verwacht dan ook een overwinning voor Feyenoord, na verlenging. "Feyenoord moet nu aanhaken, anders wordt het helemaal niks in Rotterdam, weet je." Mocht Feyenoord winnen, mogen we de Rotterdammers al met potlood opschrijven als bekerwinnaar, denkt De Mos. 

En als ze niet winnen? "Dan valt iedereen toch over je heen. Dan is het duizend procent zeker dat in de zaterdagkrant staat dat Feyenoord dit seizoen zonder prijzen moet gaan afsluiten. Het is te hopen voor Feyenoord dat ze winnen van PSV."

Kritisch op Santiago Giménez

Bij de vraag aan De Mos waar de mooiste persoonlijke duels uitgevochten gaan worden, wees hij naar de spitsen van beide ploegen en de centrale verdedigers die daar tegenover staan. Luuk de Jong bij PSV (vijftien goals in de Eredivisie) en Santiago Giménez bij Feyenoord (negentien in de Eredivisie). "Die zullen zich allebei weer willen laten zien en willen scoren. Zeker Giménez, die volgens sommigen uit vorm is."

Maar denkt De Mos dan niet dat Giménez uit vorm is? "Ik vind hem in het algemeen geen geweldenaar. Ik vind hem een aardige spits, maar ik ben er niet zo van onder de indruk zoals velen." Als De Mos wordt gewezen op de negentien treffers van de Mexicaan in de Nederlandse competitie, gooit de analist er een typische rekensom uit. "Ja, deel dat maar door drie, hè. In het buitenland is dat zes goaltjes, hè."

Geen Van Basten, Ronaldo of Cruijff

"Ik sta wel eens met open ogen te kijken wat hij allemaal mist qua kansen", gaat De Mos verder. "Dat hoef je in het buitenland niet te doen, hoor. Ik praat wel over spitsen met wie ik gewerkt heb die wereldklasse waren. Van Basten, Cruijff, Nilis, Ronaldo. Dat zijn andere jongens. Met alle respect voor hem, hè."

Maar ik zie hem nou nooit eens in de grote wedstrijden dat ik denk: nou, hè, hè. Nou heb ik wat aan je, vriend.

Giménez gaat ook niet bij dat niveau in de buurt komen, ziet De Mos. "Nee, dat heeft-ie niet. Dat zie ik aan zijn bewegingen en zijn hele doen en laten. Dat heb ik Ronaldo zien doen toen hij zeventien was en Van Basten toen hij vijftien was. Die goal van Van Basten op het EK'88 heb ik hem tien, twintig keer zien doen op de training in De Meer. Dat kan je aan die jongens navragen."

"Die touch is zo anders bij Giménez. Hij heeft wel andere dingen, weet je. Ik zie ook wel dat-ie een mooie goal maakt bij het Mexicaanse elftal, dat hij wegsprint en afmaakt. Maar ik zie hem nou nooit eens in de grote wedstrijden dat ik denk: nou, hè, hè. Nou heb ik wat aan je, vriend."

De wedstrijd tussen Feyenoord en PSV begint woensdag om 20:00 uur. De bekerkraker is live te volgen via ons Matchcenter.