Ajax wint simpel van RKC; Brian Brobbey vergeet hattrick te maken
Brian Brobbey / Pro Shots

18:45, 21-01-2024 / Laatste Update: 19:14, 21-01-2024

Ajax is als enige Eredivisieploeg nog foutloos in 2024. Zondagavond wonnen de Amsterdammers met overtuigende cijfers van RKC Waalwijk in eigen huis: 4-1. Spits Brian Brobbey scoorde twee keer, maar miste een penalty op zijn derde te maken.

Door de overwinning heeft Ajax volgens de berekening van Aad de Mos acht punten gepakt dit weekeinde. Dat had allemaal te maken met de nederlaag van FC Twente en het gelijkspel van AZ. Ajax deed door de zege goede zaken om nog mee te doen om de felbegeerde derde plek.

Brobbey-show

Net als al het hele seizoen was Brobbey de grote meneer bij Ajax. De spits maakte na een mooie aanval de 1-0. Het was een doelpunt uit het boekje - en van de 3 B's: Steven Berghuis gaf de voorzet, Steven Bergwijn kopte de bal voor en Brobbey liep hem binnen. Nog voor rust maakte Brobbey zijn tweede doelpunt door goed weg te draaien en hard binnen te schieten. Dat was zijn elfde dit seizoen.

Geklungel achterin

Tussen Brobbeys eerste en tweede goal zat nog de 1-1 van Michiel Kramer, die voor de zevende keer scoorde in zijn carrière tegen Ajax. Dat zag er vooral klungelig uit vanuit Ajax-perspectief. De bal bleef liggen na een flipperkast en wat geklungel voor de goal van Diant Ramaj en Kramer kon de gelijkmaker binnen tikken.

Geen hattrick Brobbey

Na rust begon Ajax slecht, al had RKC moeite om tot grote kansen te komen. De thuisploeg zelf had aan een halve kans genoeg; Kristian Hlynsson schoot vanuit de tweede lijn raak en besliste de wedstrijd. Brobbey kreeg nog de kans om zijn hattrick te maken, maar zijn goede vriend Etienne Vaessen stopte de penalty. De 4-1 viel alsnog, via Berghuis.