Belgische logica: uitvakken tot 2022 op slot na wangedrag thuispubliek
i

Getty Images

Belgische logica: uitvakken tot 2022 op slot na wangedrag thuispubliek

Bart van der Wijst • 16:17, 06-12-2021 / Laatste Update: 01:49, 12-12-2023

In België zijn er tot het nieuwe jaar geen uitfans meer welkom bij voetbalwedstrijden. Dat besliste de organisatie van de Jupiler Pro League nadat afgelopen weekend de pleuris uitbrak op meerdere velden. Bij de Antwerpse derby ging het mis, evenals bij Standard tegen Charleroi.

Een supporter van Beerschot rende zondag tegen Royal Antwerp FC het veld op om vervolgens vuurwerk in het uitvak te gooien. Niet veel later op zondag was het weer raak, ditmaal in Luik. Daar bestormde het ontevreden thuispubliek, dat al heel de wedstrijd met vuurwerk en rookbommen gooide, het veld en zocht de confrontatie met het uitvak.

1+1=2

De organisatie van de Belgische competitie hoopt met deze maatregel niet alleen de rust terug te laten keren in de stadions, het zal ook effect hebben op de coronacrisis. "Deze maatregel leidt tot een afkoelingsperiode rond onze wedstrijden en zal, door het tijdelijk stopzetten van busreizen door bezoekende fans, ook impact hebben op de viruscirculatie die we zo kunnen beperken", meldt de Pro League.