Coëfficiëntenlijst ziet er heerlijk uit voor Nederland nu Ajax in de kwartfinale van Europa League staat
i

BSR Agency

Coëfficiëntenlijst ziet er heerlijk uit voor Nederland nu Ajax in de kwartfinale van Europa League staat

Martijn Baars • 23:50, 18-03-2021 / Laatste Update: 02:12, 05-01-2024

Dat Ajax de kwartfinale van de Europa League zou halen, was eigenlijk vorige week na de 3-0 zege in Amsterdam op Young Boys wel duidelijk. Donderdag moest Ajax het alleen nog even over de streep trekken op het kunstgras in Bern. Dat deed de ploeg van trainer Erik ten Hag zeer simpel met nog een zege: het werd in Zwitserland 0-2. En dat is dubbel goed nieuws voor het hele Nederlandse voetbal!

Dankzij goals van Neres en Tadic (penalty) stond Ajax virtueel met 5-0 voor. Young Boys deed nog wel wat terug via Nsame, maar de goal werd afgekeurd. Geen idee waarom 🤷‍♂️. Afijn, na al het gedoe stond er 'gewoon' de zege voor Ajax. En dat leverde ook nog eens 0.400 punt op voor de befaamde coëfficiëntenlijst van de UEFA.

Extra punten voor de coëfficiëntenlijst

Dus staan de Amsterdammers samen met Arsenal, Villarreal, Manchester United, Granada, AS Roma, Slavia Praag en Dinamo Zagreb bij de laatste 8 van de Europa League. Laatstgenoemde club schakelde Tottenham Hotspur uit. Met het halen van de kwartfinale krijgt Nederland er 0.200 punt extra bij voor de coëfficiëntenlijst.

Oekraïne is klaar

En op die coëfficiëntenlijst staat Nederland nu nóg steviger op plek 7. Alle concurrenten zijn al klaar in Europa. Oekraïne verloor donderdagavond in 1 klap de laatste 2 clubs die nog actief waren: Shakhtar Donetsk had geen schijn van kans tegen AS Roma en Dinamo Kiev werd uitgeschakeld door Villarreal. Andere concurrenten België en Schotland waren voor de 8e finales al klaar in Europa.

Schotland verliest ijzersterke Rangers

Dan was er nog Schotland, dat met Rangers nog een ijzersterke ploeg in de Europa League had. De kampioen van Schotland was al 11 duels ongeslagen in Europa en leek na de 1-1 in Praag tegen Slavia ook op weg naar de kwartfinale. Alleen ging het helemaal mis voor de Schotten: de ploeg verloor thuis van Slavia en verloor ook nog Roofe en Balogun met rode kaarten. Als Rangers het beter had gedaan dan Ajax dit seizoen, dan was Schotland vanaf de start van volgend seizoen Nederland voorbij geweest.

Plek 6?

Plek 6 zit er voor Nederland echt nog lang niet in. Zeker niet na de stunt van FC Porto tegen Juventus in de Champions League. Portugal is namelijk de nummer 6 en staat nu al een straatlengte voor op Nederland. Plek 6 levert 2 directe plekken in de groepsfase van de CL op. Daar moet Nederland dus nog even op wachten.

De coëfficiëntenlijst na de achtste finales van de EL:

6. Portugal 48.149 (1/5 van de clubs nog actief)

7. Nederland 40.000 (1/5 nog actief)

8. Rusland 38.382 (0/6 actief)

9. België 36.500 (0/5 actief)

10. Oostenrijk 35.825 (0/5 actief)

11. Schotland 33.375 (0/4 actief)

12. Oekraïne 33.100 (0/5 actief)