Coëfficiëntenstrijd: Nederland kan weglopend Frankrijk niet bijhouden
Ajax speelde verdienstelijk gelijk, maar voor de Nederlandse coëfficiënten was dat te weinig © Getty Images

Coëfficiëntenstrijd: Nederland kan weglopend Frankrijk niet bijhouden

06:51, 08-03-2024 / Laatste Update: 06:51, 08-03-2024

Met de terugkeer van het Europese voetbal is ook de strijd om de coëfficiënten weer losgebarsten. Nederland bezit momenteel de zesde plek op deze ranglijst. Een plaats hoger levert een extra plekje op in de groepsfase van de Champions League. Kan Nederland deze plaats bemachtigen dit seizoen?

PSV kwam deze week niet in actie voor Nederland, waardoor Ajax als enige club de verantwoordelijkheid moest dragen. De Amsterdammers speelden thuis gelijk tegen Aston Villa, waardoor Nederland 0,200 punten verdiende. Zeker met het oog op de behaalde punten door de Franse teams, was het geen beste week voor Nederland wat betreft coëfficiënten.

Nederland vs. Frankrijk

Deze week kwam voor Nederland alleen Ajax in actie. Zij speelden gelijk, waardoor Nederland 0,200 kon bijschrijven. De Fransen liepen echter weg. Paris Saint-Germain, Olympique Marseille en OSC Lille wonnen alle drie hun duels. PSG bereikte de kwartfinale van de Champions League en daarvoor ontving het bonuspunten, waardoor Frankrijk in totaal 1,166 punten pakte deze week. Nederland heeft met PSV natuurlijk wel nog een ijzer in het vuur, maar zij spelen pas volgende week weer in de Champions League.

Daarmee is het voor Nederland nagenoeg gedaan in de strijd om de vijfde plek op de coëfficiëntenranglijst. Frankrijk is te ver uit zicht om nog in te halen om zo een extra Champions League-ticket te bemachtigen. Alleen wanneer PSV en Ajax de finale halen en de Franse teams er zo snel mogelijk uitgaan, zou dit nog kunnen. Dit lijkt echter onmogelijk.

Huidige stand

Plaats

Land

Punten

1

Engeland

101.553

2

Spanje

86.864

3

Italië

85.855

4

Duitsland

82.767

5

Frankrijk

64.997

6

Nederland

61.300

7

Portugal

55.482

8

België

46.800

9

Turkije

38.100

10

Schotland

36.050

Portugal

Nederland kan de vijfde plek dus niet meer bemachtigen dit seizoen en de blik moet dus achteruit. Daar staat Portugal. Dat land bezet momenteel de zevende plek op de coëfficiëntenranglijst. Deze geeft ook recht op drie Champions League-plekken, alleen is er maar eentje geldig voor de groepsfase. De andere twee zijn voor de voorrondes.

Voor de Portugezen is het er dus alles aan gelegen om de zesde plek, die recht geeft op twee directe tickets voor de groepsfase in het miljardenbal, terug te pakken van Nederland. Met nog drie teams in de strijd hebben de Portugezen in ieder geval één club meer in de race voor de coëfficiënten. Benfica SL en Sporting Lissabon speelden deze week beiden gelijk. In de Champions League won Porto verrassend de eerste wedstrijd tegen Arsenal. Daar is het voor Nederland hopen dat Arsenal het in Londen omdraait en Porto uitschakelt.

Een voordeel voor Nederland is wel dat Portugal ook met één club meer in Europa begon dit seizoen. Dat is voordelig, omdat het aantal behaalde punten voor een overwinning (twee) gedeeld moet worden door het aantal teams dat aan het begin van het seizoen Europees voetbal speelde voor het desbetreffende land.

Berekening

Wanneer PSV bijvoorbeeld wint verdient het dus twee punten, gedeeld door vijf clubs. Dan blijft er 0.400 punten over. Wanneer FC Porto hetzelfde doet en twee punten verdient, moet het dit delen door zes, waardoor er 'maar' 0.333 punten mogen worden bijgeschreven. 

De stand van zaken is als volgt: Nederland heeft één team zeker in de volgende ronde (Ajax) en hoopt met PSV, dat de heenwedstrijd tegen Dortmund gelijkspeelde een tweede (en laatste) club nog in Europa te houden.

Frankrijk is door het doorgaan van Marseille en Lille al zeker van twee ploegen in de volgende ronde. PSG lijkt dankzij de 2-0 zege op Real Sociedad ook al wel zeker van de kwartfinale van de Champions League. Frankrijk lijkt dus met drie ploegen verder te gaan.

Portugal kende ook een redelijke week en staat, net als Frankrijk, met 2,5 clubs in de volgende ronde. Benfica en Sporting zijn al door, Porto won in de Champions League verrassend van Arsenal met 1-0. De return is allesbepalend. Portugal begon het Europese seizoen met zes ploegen, Nederland met vijf. Alle verdiende punten zijn dus net iets minder waard voor Portugal.