'Dean Huijsen gaat spelen voor Spanje en schuift Oranje aan de kant'
Dean Huijsen ©Getty Images

'Dean Huijsen gaat spelen voor Spanje en schuift Oranje aan de kant'

13:22, 21-02-2024 / Laatste Update: 14:15, 21-02-2024

Een klap voor het Nederlands elftal. AS Roma-speler Dean Huijsen zou ja hebben gezegd tegen een uitnodiging van de Spaanse voetbalbond. De 18-jarige verdediger, die momenteel erg goed presteert in Italië, lijkt daarmee dus Oranje aan de kant te schuiven. Dat terwijl hij wel voor de Nederlandse jeugdelftallen speelde.

De Telegraaf meldde al dinsdagavond dat Huijsen een uitnodiging heeft gekregen van de Spaanse bond en daar op in is gegaan. Hij zou in eerste instantie aansluiten bij Jong Spanje. Huijsen werd geboren in Amsterdam, maar op zijn vijfde verhuisde hij met zijn familie naar Spanje. 

De Spaanse sportkrant Marca komt woensdag met bewijs dat de verdediger officiëel de Spaanse nationaliteit heeft aangenomen. Huijsen kan opgeroepen worden voor de wedstrijden van Spanje onder 21. Onder leiding van Santi Denia speelt het team eind maart tegen Slowakije en België.

Officiëel document Spaanse nationaliteit Dean Huijsen. © Marca

Huijsen speelde kort in de jeugdopleiding van Málaga, waarna Juventus de Nederlandse centrumverdediger verder opgeleid heeft. De club uit Turijn verhuurt hem dit seizoen aan AS Roma, waar hij zich ook bij de Spaanse bond in de kijker heeft gespeeld. Die lijken hem nu dus definitief binnen te hebben gehaald.

Komende donderdag is Huijsen er niet bij in de wedstrijd tegen Feyenoord. AS Roma heeft hem niet ingeschreven voor de Europa League.

Dean Huijsen scoort eerste goal voor swingend en winnend AS Roma

5 februari 2024, 22:35

Dean Huijsen heeft maandagavond zijn eerste doelpunt namens AS Roma gemaakt. De in Amsterdam geboren verdediger maakte na een uur spelen de 4-0 voor de Romeinen tegen Cagliari. AS Roma swingde en lijkt klaar voor de Europa League-ontmoetingen tegen Feyenoord.

Verrassing

Als Huijsen inderdaad voor Spanje kiest, is dat wel een verrassing. In een interview met Voetbal International liet Huijsen een jaar geleden nog weten dat Nederland op hem kon rekenen: "Thuis spreken we Nederlands en mijn hele familie komt uit Nederland, dus die keuze was niet moeilijk. Spanje was een optie, maar ik ben blij dat ik voor Oranje mag spelen", zei Huijsen toen. Hij speelde eerder al interlands met Oranje onder 19.