'Deze vijftien spelers zijn zeker van EK-selectie Oranje'
De spelers van Oranje weten over drie maanden of ze mee gaan naar het EK. ©Pro Shots

'Deze vijftien spelers zijn zeker van EK-selectie Oranje'

06:33, 28-03-2024 / Laatste Update: 08:14, 28-03-2024

Totdat de UEFA overstag gaat en bondscoach Ronald Koeman en collega's gelijk geeft, moet het Nederlands elftal op 7 juni de lijst inleveren met spelers die naar het EK voetbal in Duitsland gaan. Volgens het Algemeen Dagblad zijn vijftien spelers 'zeker' van hun plek in de definitieve selectie van Koeman.

Oranje-watcher Maarten Wijffels keek naar de selectie van afgelopen oefeninterlands tegen Schotland (4-0 zege) en Duitsland (2-1 nederlaag), naar de geblesseerde 'zekerheidjes' die er niet bij waren en luisterde naar de woorden van Koeman. Hij kwam tot de volgende vijftien namen die volgens hem, als er geen blessures bijkomen, mee mogen naar Duitsland.

Bart Verbruggen (Brighton)

Keeper

Mark Flekken (Brentford)

Keeper

Justin Bijlow (Feyenoord)

Keeper

Denzel Dumfries (Inter)

Rechtsback

Matthijs de Ligt (Bayern München)

Centrale verdediger

Virgil van Dijk (Liverpool)

Centrale verdediger

Nathan Aké (Manchester City)

Centrale verdediger en linksback

Quilindschy Hartman (Feyenoord)

Linksback

Frenkie de Jong (FC Barcelona)

Middenvelder

Tijjani Reijnders (AC Milan)

Middenvelder

Cody Gakpo (Liverpool)

Multi-inzetbare aanvaller

Xavi Simons (RB Leipzig)

Multi-inzetbaar op middenveld en aanval

Memphis Depay (Atletico Madrid)

Spits

Donyell Malen (Borussia Dortmund)

Multi-inzetbare aanvaller

Wout Weghorst (Hoffenheim)

Spits en pinchhitter

26 spelers

Koeman wil zelf heel graag 26 spelers meenemen en kondigde al aan dat standpunt voor de voeten van de UEFA te werpen om proberen voor elkaar te krijgen dat hij drie extra spelers mee kan nemen. "Op 7 juni de lijst inleveren, betekent dat er dan nog ruim een week trainingen zijn met 23 spelers. Als er dan één wegvalt, kun je al geen 11 tegen 11 meer spelen. En de lijst mag je niet meer wijzigen. Dat is absurd en belachelijk."

Drie spelers 'waarschijnlijk' mee

Maar voorlopig moeten we dus uitgaan van 23 spelers. Het Algemeen Dagblad noemt tal van discussies, maar komt naast de 15 hierboven genoemde namen ook tot drie extra namen die 'waarschijnlijk' meegaan: Stefan de Vrij (centrale verdediger), Daley Blind (multi-inzetbaar) en Georginio Wijnaldum (middenvelder met scorend vermogen).

Telegraaf: 20 van de 23 spelers al zeker

De Telegraaf heeft eenzelfde voorspelling gedaan en komt al tot twintig 'zekerheidjes'. Naast de hierboven genoemde spelers zouden ook Lutsharel Geertruida, Daley Blind, Stefan de Vrij, Mats Wieffer, Joey Veerman en Georginio Wijnaldum erbij zijn. De Telegraaf twijfelt bij de keepers nog tussen Justin Bijlow en Marco Bizot.

Middenveld

Vooral de keuze voor de middenvelders wordt voor Koeman een lastige. Hierboven zie je met Frenkie de Jong, Reijnders en Wijnaldum pas drie échte middenvelders. Maar met nog 'maar' vijf plekken over, komen er uit de volgende namen volgens Wijffels niet zomaar een handvol middenvelders bij. Uit deze kanshebbers moet Koeman gaan kiezen: Mats Wieffer, Jerdy Schouten, Joey Veerman, Marten de Roon, Teun Koopmeiners en Quinten Timber.

Kortom, meer dan de helft van de selectie lijkt wel vast te liggen, maar er zijn nog genoeg keuzes te maken door Koeman. De komende maanden worden belangrijk. Niet alleen voor spelers om hun vorm te tonen, maar ook om te zorgen dat ze niet geblesseerd raken of tijdig hersteld zijn van huidige blessures. Wordt vervolgd.