Feyenoord-Ajax zonder fans? Burgemeester Rotterdam hint bij incidenten op verdere maatregelen
Ahmed Aboutaleb in De Kuip tijdens de bekerfinale tussen Willem II en Ajax © Getty Images

Feyenoord-Ajax zonder fans? Burgemeester Rotterdam hint bij incidenten op verdere maatregelen

20:09, 04-04-2024 / Laatste Update: 20:09, 04-04-2024

Feyenoord en Ajax nemen het aankomende zondag op tegen elkaar. Tijdens De Klassieker mogen al jaren geen uitfans komen, maar na de incidenten in de afgelopen jaren worden de stadions tijdens toekomstige wedstrijden tussen de twee wel helemaal leeg gehouden.

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, 'maakt zich zorgen' over de wedstrijd, zo vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. "Al sinds jaar en dag hebben we er geen uitsupporters bij, maar het wil maar niet lukken om Feyenoord-Ajax rustig te krijgen. De laatste keren vooral rond de aankomst van de spelersbus van Ajax."

Tijdens de laatste duels werden er veel agenten ingezet om het goed te laten verlopen, maar niet alleen de spelersbus van Ajax, maar ook de politie werd toen bekogeld met vuurwerk. "Het is te belachelijk voor woorden. Ik doe een dringend beroep op supporters om zich te gedragen. Ik kan geen agenten uit de hemel toveren."

Lege Kuip

Aboutaleb ziet het wel gebeuren dat zijn opvolger (zelf stopt hij 1 oktober als burgemeerster van Rotterdam, red.), besluit om De Kuip helemaal leeg te houden tijdens De Klassieker. "Het kan toch niet waar zijn dat een bus zoveel emoties oproept. Het is denkbaar dat de driehoek in de toekomst een rekensom zal maken van wat dit ons allemaal kost."

Laatste editie

De laatste wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip ging helemaal mis. Vanuit het thuispubliek werd Ajacied Davy Klaassen geraakt door een aansteker. Dit leidde tot een serie aan nieuwe regels bij de KNVB, waaronder optredend tegen het gooien van voorwerpen (waaronder bekers) op het veld.