Globe Soccer Awards: Erling Haaland is beste speler, Messi wint niks
Globe Soccer Awards. © Getty Images

Globe Soccer Awards: Erling Haaland is beste speler, Messi wint niks

16:31, 20-01-2024 / Laatste Update: 16:50, 20-01-2024

De Globe Soccer Awards zijn in Dubai uitgereikt. In liefst 18 categorieën werden voetballers, clubs, bestuurders en trainers blij gemaakt met een prijs. De belangrijkste award, die voor beste speler van het jaar 2023, ging naar Erling Haaland.

Haaland, aanvaller bij Manchester City, was netjes aangekleed voor het prijzengala in de Verenigde Arabische Emiraten. De Noor droeg een glimmende blouse, in dezelfde lichtblauwe kleur als het thuisshirt van zijn club. Bij de vrouwen werd Aitana Bonmatí (FC Barcelona) uitgekozen tot beste speler.

Iedereen prijs

Andere prominente categorieën zijn de favoriete speler van fans (Cristiano Ronaldo), beste club (Manchester City), beste trainer (Pep Guardiola van Manchester City) en grootste talent (Jude Bellingham). Ook waren er prijzen die helemaal niks met het jaar 2023 te maken hadden, zoals een carrièreprijs voor Casemiro (Manchester United) en, waarom ook niet, ook eentje voor John Terry (al een tijdje met pensioen).

Globe Soccer

De prijzen worden uitgekeerd door de organisatie Globe Soccer. Op de website schrijft Globe Soccer dat deze awards uniek zijn, omdat naar alle categorieën wordt gekeken: van spelers en trainers naar sportief directeuren en spelersmakelaars. Er komen dan ook steeds meer prijzen bij. De eerste editie, in 2010, was nog beperkt tot drie prijzen. Maar dan is zo'n gala natuurlijk wel erg snel klaar. Inmiddels is er jaarlijks in Dubai een spetterende show, die de nodige sterren aantrekt.

Opvallend genoeg viel Lionel Messi niet in de prijzen. De Argentijn ontving de Ballon d'Or 2023 en ook de wereldvoetbalbond FIFA verblijde hem begin 2024 met een onderscheiding.