Lionel Messi en Erling Haaland eindigden allebei op evenveel punten bij FIFA Awards
Erling Haaland / Getty Images

Lionel Messi en Erling Haaland eindigden allebei op evenveel punten bij FIFA Awards

12:50, 16-01-2024

Lionel Messi werd maandagavond verkozen tot Best FIFA Player van 2023, voor Erling Haaland en Kylian Mbappé. Nu de stemmen bekend zijn, blijkt dat Messi en Haaland allebei op 48 punten eindigden!

Bij de FIFA Awards draait het namelijk om stemmen van aanvoerders van nationale teams, de bondscoaches, stemmen van de fans en van journalisten. Uiteindelijk wegen de stemmen van de aanvoerders het zwaarst. En omdat er meer aanvoerders op Messi hadden gestemd dan op Haaland, ging de Argentijn er met de prijs vandoor.

Virgil van Dijk bracht namens Nederland ook een stem uit op Messi. De verdediger van Liverpool, waar hij ook aanvoerder is, zette Haaland op twee en Kevin De Bruyne op drie. Bondscoach Ronald Koeman deed dat niet: hij koos juist voor Haaland. De Noorse spits mocht zelf niet stemmen, omdat hij geen aanvoerder is van Noorwegen.

Stemmen van Messi en Mbappé

Messi, aanvoerder van Argentinië was zelf erg vrijgevig: hij stemde op Haaland en vervolgens op Mbappé. De Fransman pakte 35 punten en werd derde. Messi zette landgenoot Julian Alvarez op de derde plek. Mbappé, de kapitein van Frankrijk, koos voor Messi (één), Haaland (twee) en De Bruyne.

Buitenlandse media

Marca-journalist Juan Ignacio Gallardo was één van de journalisten die mocht stemmen. Hij benadrukt in de Spaanse sportkrant dat de verkiezing een volledig transparant en democratisch proces is geweest. Zelf zette hij Pedri op de eerste plaats, Haaland op de tweede en Messi op de derde. "Zonder het punt dat ik aan Messi heb gegeven, zou Haaland hebben gewonnen",  aldus Gallardo. "Ik heb op hem gestemd vanwege de enorme revolutie die hij heeft veroorzaakt in de Verenigde Staten. Ik denk dat er naast doelpunten en prijzen meer factoren zijn waar je rekening mee moet houden. De VS viel aan zijn voeten en om dat te bereiken moet je heel goed zijn. Je moet de beste zijn."

De Noorse pers spreekt van een 'schandaal'. Papa Haaland, oud-voetballer Alf-Inge, zat verbijsterd in de zaal. De Engelse media heeft het over een diefstal, terwijl het Duitse BILD zich hardop afvraagt: "Waarom Messi?"