'Ik denk dat Alex Kroes er als winnaar uitkomt': Arno Vermeulen verwacht dat Michael van Praag weg moet bij Ajax
De fans van Ajax met een duidelijke boodschap / Pro Shots

'Ik denk dat Alex Kroes er als winnaar uitkomt': Arno Vermeulen verwacht dat Michael van Praag weg moet bij Ajax

22:45, 14-04-2024

Ajax speelde zondag in eigen huis tegen FC Twente (2-1) en de fans maakten van de gelegenheid gebruik om hun mening te uiten over de bestuurlijke situatie bij de club. Een deel van de fans koos overduidelijk de kant van Alex Kroes.

Kroes werd deze maand (voorlopig) aan de kant gezet als algemeen directeur, nadat hij nog geen drie weken in dienst was. Hij had namelijk met voorkennis aandelen gekocht van Ajax en dat was reden voor RvC-voorzitter Michael van Praag om hem te schorsen. Desondanks was Kroes - die niet officieel ontslagen is - aanwezig in de Johan Cruijff Arena.

Hij zag ook dat er veel spandoeken waren op de F-Side, met daarop de boodschap dat Van Praag mag 'oprotten'. Ook hing er een groot spandoek met de naam van Kroes en daarachter een spierbal, zoals de welbekende emoji. De voorkeur van de harde kern van Ajax werd daarmee aardig duidelijk gemaakt.

Vertrek van meerdere RvC-leden

Eerder op de dag hadden drie RvC-leden hun vertrek aangekondigd. Het gaat om Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen en zij zullen het schip verlaten als er nieuwe leden zijn aangewezen. De reden dat zij vertrekken, is dat er te veel discussie rondom hun naam is.

De bestuursraad van Ajax wil Kroes weer terughalen, 'in welke vorm dan ook'. Overigens voetballen verschillende leden uit de bestuursraad samen met hem in een elftal van de Ajax Amateurs.

In Studio Voetbal werd het onderwerp besproken. Arno Vermeulen denkt dat Van Praag uiteindelijk moet vertrekken en dat Kroes mag blijven. Hij vermoedt dat de bestuursraad de hele Raad van Commissarissen er sowieso uitgooit.

"Blijft gek, hè. Kroes heeft een ongelooflijk stomme fout gemaakt, klaar. Is hij zelf verantwoordelijk voor. Van Praag gaat informatie inwinnen bij de juristen en mensen bij de club, en besluit hem te schorsen."

Maar dat vond Vermeulen nogal voorbarig. "De man die ze een half jaar heel graag wilde hebben. De droomman. Dan maakt-ie een heel stomme fout. Maar de AFM bepaalt wat ze met zo'n zaak doen." Daarmee wil Vermeulen zeggen dat het niet aan Van Praag, maar aan AFM (een partij die over zulke zaken gaat) is om over de toekomst van Kroes te bepalen. Vermeulen benadrukt dat AFM heel vaak zulke zaken laat lopen, als een voordeel (voor in dit geval Kroes) niet kan worden bewezen.

Maurice Steijn

Ook Maurice Steijn werd zondag gespot in de Arena. Hij begon het seizoen als trainer van Ajax, maar werd na een aantal slechte resultaten aan de kant geschoven. Steijn was zondag vooral aanwezig als vader van Sem, die bij FC Twente speelt.