Keiharde klappen bij Willem II: trainer Fred Grim per direct ontslagen, ook Joris Mathijsen op non-actief
i

Pro Shots

Keiharde klappen bij Willem II: trainer Fred Grim per direct ontslagen, ook Joris Mathijsen op non-actief

Martijn Baars • 11:55, 08-03-2022 / Laatste Update: 02:40, 12-12-2023

Er is door de leiding van het tegen degradatie vechtende Willem II keihard ingegrepen. Eerst kwam het Brabants Dagblad met het nieuws op de proppen op basis van betrouwbare bronnen, maar nu is het ook door de club bevestigd: trainer Fred Grim en technisch directeur Joris Mathijsen zijn per direct ontslagen.

Degradatienood

Willem II staat momenteel 15e in de Eredivisie, maar de degradatiestreep is dichtbij. PEC Zwolle, dat aan een opmars bezig is, staat nog maar 2 puntjes achter de Tilburgers. Maar 1 van de laatste 18 Eredivisie-duels werd gewonnen.

Loodzwaar programma

De Tricolores speelden zaterdag thuis met 0-0 gelijk tegen mede-laagvlieger SC Heerenveen, terwijl de wedstrijd gewonnen móést worden. Zeker omdat er na komend weekend (Fortuna Sittard-uit) en de daaropvolgende interlandperiode een extreem lastige periode aanbreekt. Willem II speelt dan achtereenvolgens tegen AZ (thuis), Feyenoord, Go Ahead Eagles (beiden uit), Vitesse (thuis) en PSV (uit). Zaterdagavond sijpelde dan ook al door dat er een crisisoverleg zou plaatsvinden, waarbij onder meer de toekomst van Grim zou worden besproken.

Ook assistenten weg?

Hoewel het spel tegen de Friezen beter was dan in de weken daarvoor, waren het optreden en puntje dus niet genoeg om Grim te redden. Hij wordt afgerekend op het feit dat Willem II slechts 1 van de laatste 18 (!) competitieduels won. Of er nog meer stafleden vertrekken (zoals assistent Denny Landzaat, die met Grim meekwam) is niet bekend, zoals ook nog niet duidelijk is wie het al dan niet voorlopig overneemt.

Exit Mathijsen

Verrassender is het nieuws dat ook technisch directeur Mathijsen per direct op non-actief is gesteld, vooral het moment waarop dat gebeurd is. De technisch directeur verlengde in november 2020 het contract van toenmalig trainer Adrie Koster, om hem 10 duels en op de dag af 2 maanden later te ontslaan. Onder leiding van interim-trainer Zeljko Petrovic redde Willem II het toen net, maar dit seizoen staat er wederom een selectie die niet voldoet. Het is gezien de huidige situatie zeer de vraag of de winterse reparatiewerkzaamheden van Mathijsen het gewenste effect gaan hebben. Ook hield hij lang vertrouwen in Grim, terwijl binnen de hele club serieuze zorgen waren.

Hard ingegrepen

Het feit dat Mathijsen nu net als de trainer per direct weg moet, leidt tot de conclusie dat er van hogerhand ingegrepen is. Het is bekend dat de rvc (bestaande uit Ruud Vreeman, Ilse Melis, Meindert van Duijvenbode, Herman Kruis en voorzitter Jan van der Laak, verantwoordelijk voor het beslissen over de directie) zich al langere tijd ernstige zorgen maakte. En dus is er nu rigoureus ingegrepen: Grim en Mathijsen zijn samen vertrokken.