Mister PSV Willy van der Kuijlen op 74-jarige leeftijd overleden
i

Pim Ras Fotografie

Mister PSV Willy van der Kuijlen op 74-jarige leeftijd overleden

Martijn Baars • 12:05, 19-04-2021 / Laatste Update: 12:06, 08-01-2024

De belangrijkste PSV'er uit de geschiedenis van de club is maandagochtend op 74-jarige leeftijd overleden. Willy van der Kuijlen blies zijn laatste adem uit na een leven dat tot in de eeuwigheid aan de Eindhovense club verbonden zal zijn. Zijn onbegrensde clubliefde en waanzinnig knappe records zullen in het moderne voetbal nooit meer worden verbroken. Maar dan ook echt nooit meer.

Miljoenen sportliefhebbers genoten jarenlang van zijn geniale gevoel voor de goal. Talloze PSV-supporters droegen hem in hun clubhart. Van der Kuijlen was nog altijd officieel in dienst van PSV, dat ook hem tot het einde van zijn leven trouw bleef en hem tot zeer recent nog ceremoniële taken liet uitvoeren.

Ziek

‘Skiete Willy’ was al geruime tijd ziek. Vorig jaar maakte zijn familie bekend dat de beste scherpschutter aller tijden uit de Eredivisie leed aan de ziekte van Alzheimer. Het was een emotioneel en soms zwaar proces, dat hem en zijn naasten wel de tijd gaf om nog een aantal mooie momenten met elkaar te delen. 

Kleinzoon bij FC Eindhoven

In de nazomer poseerde Van der Kuijlen in het stadion van FC Eindhoven nog een keer voor het Eindhovens Dagblad, in een verhaal waarin hij en zijn kleinzoon Mitchel van Rosmalen een hoofdrol speelden. Daarna was hij vorige maand nog 1 keer in de openbaarheid te zien, op het moment dat zijn talentvolle oogappel een contract bij FC Eindhoven ondertekende.

Snel achteruit

Het leek bijna alsof hij die mijlpaal nog per se wilde meemaken. Zijn familie zag hem glunderen en daarna ging de gezondheidstoestand van Van der Kuijlen snel en hard achteruit.

De betekenis van de Helmonder voor PSV is nauwelijks in woorden uit te drukken. Hij is hét ultieme clubicoon en lid van een unieke generatie Brabantse spelers, waaronder natuurlijk ook de voormalige wereldsterren René en Willy van de Kerkhof. Ook die Willy bouwde een even indrukwekkende als imposante loopbaan bij PSV op, maar had er geen micro-seconde moeite mee dat Van der Kuijlen als ‘mister PSV’ door het leven ging. Er is er maar eentje die dat in de ogen van René en Willy Van de Kerkhof heeft verdiend.

Bescheiden

Een staaltje bescheidenheid die de ultieme afmaker zelf ook aan de dag kon leggen. Niemand kon en kan aan de Eredivisie-records van Willy van der Kuijlen tippen, maar pochen of dikdoenerij was aan dé PSV-icoon nooit besteed. Hij kon soms dwars zijn, maar was goudeerlijk. Het viel in de hoogtijdagen van zijn leven niet altijd goed bij Johan Cruijff en Johan Neeskens, destijds na een glorieperiode bij Ajax ‘de koningen van Spanje’.

Topscorer der topscorers

Met zijn 308 Eredivisie-goals voor de Eindhovense club is Van der Kuijlen in de Eredivisie de topscorer van de topscorers. De absolute nummer 1 onder de goalgetters bouwde een carrière op waar de huidige spelers van de club alleen maar met groot ontzag naar kunnen kijken.