Nederlands getint Kaapverdië plaatst zich voor de kwartfinales van de Afrika Cup
Ryan Mendes juicht na zijn beslissende goal / © AFP

Nederlands getint Kaapverdië plaatst zich voor de kwartfinales van de Afrika Cup

19:58, 29-01-2024 / Laatste Update: 20:09, 29-01-2024

Kaapverdië heeft zich net als in 2013 geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Het land won maandagavond dik verdiend van Mauritanië: 1-0. Aanvoerder Ryan Mendes was de matchwinner met een rake penalty vlak voor tijd.

Kaapverdië was eigenlijk ook de hele wedstrijd beter, alleen vergat zichzelf te belonen. Vlak voor tijd kreeg het een cadeautje na geblunder achterin bij Mauritanië. Een Mauritaanse verdediger kopte terug richting zijn doelman, maar daar zat invaller Gilson Tavares tussen. Keeper Babacar Niasse was inmiddels al uit zijn doel gestormd en kon Tavares niet meer ontwijken: penalty. Die werd hard door het midden binnen geschoten door Mendes.

20:08 - 29-01-2024

Ryan Mendes maakt winnende voor Kaapverdië

Kaapverdië heeft de kwartfinales van de Afrika Cup bereikt. Het land met geboren Rotterdammers Jamiro Monteiro en Deroy Duarte in de basis en Garry Rodrigues als invaller won met 1-0 van Mauritanië. Aanvoerder Ryan Mendes maakte vanaf elf meter de enige goal van de wedstrijd.

Na een uur spelen kreeg Mauritanië de enige echte mogelijkheid. Spits Souleymane Anne schoot de bal vanuit kansrijke positie snoeihard naast.

Nederlanders bij Kaapverdië

Jamiro Monteiro en Deroy Duarte startten bij Kaapverdië, terwijl Garry Rodrigues een paar minuten voor tijd inviel. Laros Duarte, het broertje van Deroy, zat niet bij de selectie. De Kaapverdiërs spelen in de volgende ronde tegen Marokko of Zuid-Afrika. In 2013 was de kwartfinale het eindstation voor het land, nadat ze met 2-0 verloren van Ghana.