Ongeslagen Bayer Leverkusen overtreft legendarisch Ajax van Louis van Gaal
Bayer Leverkusen heeft de prestatie van Louis van Gaal overtroffen. © Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl

Ongeslagen Bayer Leverkusen overtreft legendarisch Ajax van Louis van Gaal

17:55, 18-05-2024 / Laatste Update: 18:00, 18-05-2024

Kampioen Bayer Leverkusen heeft door een 2-1 zege op FC Augsburg het seizoen in de Bundesliga ongeslagen afgesloten. Het is voor het eerst dat een Duitse club dat lukt. Een vrij zeldzame prestatie, maar het is in andere landen wel al eerder voorgekomen. Ook in Nederland.

Leverkusen is na de zege op Augsburg al 51 wedstrijden ongeslagen in alle competities. Dat is precies het aantal duels dat het dit jaar speelde, want vorig seizoen verloor het de laatste wedstrijd. De ploeg van Xabi Alonso is daardor al landskampioen in Duitsland, staat ook in de bekerfinale en haalde de finale van de Europa League. Het heeft nog twee duels te gaan voor een volledig ongeslagen seizoen.

In de Bundesliga is het in ieder geval gelukt om ongeslagen te blijven. Daarmee is het de eerste club ooit die dat voor elkaar krijgt. Het eindigde met 28 zeges en speelde zes duels gelijk. Zelfs Bayern München, dat de afgelopen elf jaar landskampioen werd, lukte het nooit. Wereldwijd gebeurde het wel al vaker, maar in de topcompetities komt het nauwelijks voor. In Nederland is het slechts één keer gebeurd sinds de invoering van het betaalde voetbal.

Het legendarische Ajax van Louis van Gaal

Ajax is de enige Nederlandse club die erin slaagde om het seizoen in de Eredivisie ongeslagen af te sluiten. Dat deden ze onder leiding van Louis van Gaal in het seizoen 1994-95, dat toch vooral bekend zal zijn als het jaar waarin het de Champions League won. De Amsterdammers wonnen 27 keer en speelden 7 duels gelijk in de Eredivisie. Die balans is dus net iets slechter dan die van Leverkusen dit seizoen.

Louis van Gaal blijft op eenzame hoogte staan dankzij nederlaag PSV tegen NEC

31 maart 2024, 07:25

De stunt van NEC tegen PSV maakte zaterdag een einde aan de ambitie van de ploeg van Peter Bosz om het seizoen ongeslagen af te sluiten. De landstitel lijkt nog altijd een kwestie van tijd, maar toch zal het een kleine domper zijn dat in speelronde 27 de eerste nederlaag in de Eredivisie kwam. In één huis zal er misschien een extra wijntje zijn opengemaakt na de winst van NEC.

PSV leek dit seizoen hard op weg om ook een ongeslagen seizoen neer te zetten, maar in speelronde 27 ging het fout. De ploeg van Peter Bosz ging met 3-1 onderuit bij NEC en kon daardoor niet in de voetsporen treden van het legendarische elftal van Van Gaal.

Zeldzaam in topcompetities

In de Europese topcompetities is het ook een zeldzaamheid. In Frankrijk en Spanje gebeurde het nog nooit, maar in Engeland en Italië kwam het weleens eerder voor. Arsenal was in het seizoen 2003-04 de enige club die het in het proftijdperk voor elkaar kreeg. Het team van Arsene Wenger kreeg dan ook de bijnaam The Invincibles na het ongeslagen seizoen in de Premier League.

In Italië kwam het zelfs drie keer voor. Juventus was in 2011-12 de laatste. Een hoog puntenaantal hadden ze echter niet, want ze speelden liefst vijftien keer gelijk in 38 wedstrijden. Ook AC Milan werd in het seizoen 1991-92 ongeslagen kampioen. Mede dankzij Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard, ook wel 'De drie van Milaan' genoemd.

Ongeslagen zonder titel

Dan blijft er nog een ongeslagen seizoen in de Serie A over en dat is het meest opmerkelijke verhaal van allemaal. Perugia eindigde het seizoen 1978-79 zonder nederlaag, maar werd geen kampioen. Het speelde van de dertig wedstrijden er liefst negentien gelijk. AC Milan verloor drie keer, maar won er ook zeventien en ging er daarmee dus met de titel vandoor.