Plek 5 op coëfficiëntenranglijst halen lijkt kansloze missie: check hier de stand van zaken
i

Pro Shots

Plek 5 op coëfficiëntenranglijst halen lijkt kansloze missie: check hier de stand van zaken

Rick Kraaijeveld • 08:54, 15-12-2023 / Laatste Update: 12:11, 05-01-2024

Nu de groepsfase van de Europese competities erop zitten is het tijd om de balans op te gaan maken: hoe heeft Nederland het er vanaf gebracht op de coëfficiëntenranglijst? Zijn die 3 Champions Leaguetickets nog in het vizier? Je leest het hier!

Nederland zat met 4 clubs in de groepsfase van Europese toernooien. PSV plaatste zich voor de knock-outfase van de Champions League vorige week en kreeg een bonus van een heel coëfficiëntpunt. Met het gelijke spel van deze speelronde tegen Arsenal legde PSV 0,200 punt in deze week. Feyenoord kreeg geen CL-bonus want gaat verder in de Europa League, er werd verloren van Celtic waardoor zij niks bijdragen deze week.

AZ en Ajax

AZ had nog kans om 2e te worden in de poule en zo door te gaan in Europa (en punten te halen voor de lijst), maar er werd verloren van Legia Warschau. AZ ligt eruit dus die gaan ook geen punten meer binnen harken. Ajax daarentegen, kan dat nog wel. Zij liggen úít de Europa League maar na winst op AEK Athene gaan zij door in de Conference League. Met de overwinning sprokkelde Ajax 0,400 punt binnen.

Nederland vs Frankrijk

Dat brengt het totaal van Nederland in de laatste speelronde van + 0,600 punt. Dan gaan we even kijken naar onze concurrent, de huidige nummer 5: Frankrijk. Zij zijn met alle 6 de mogelijke clubs nog actief in Europa en hebben daarom een enorme sprong gemaakt door alle bonussen. Vorige week was het verschil met Nederland 0,364 punt. Nu maar liefst 2,264 punt! De 5e plek zit er voorlopig dus niet in.

Wel nog ander goed nieuws: om de 6e plek hoeven we ons voorlopig niet druk te maken: Portugal staat nog steeds mijlenver op ons achter. Zoals het er nu voor staat krijgt Frankrijk in het seizoen 2025-2026 3 CL-tickets, Nederland 2 en Portugal 1.