PSV is tegen NEC volledig de weg kwijt en lijdt eerste verlies in Eredivisie
PSV baalt na een tegengoal. © Getty Images

PSV is tegen NEC volledig de weg kwijt en lijdt eerste verlies in Eredivisie

18:33, 30-03-2024 / Laatste Update: 18:48, 30-03-2024

Koploper PSV heeft na ruim een jaar weer eens verloren in de Eredivisie. Op bezoek bij NEC ging het mis voor de ploeg van Peter Bosz, die vooraf hoopte dat zijn spelers er een 'uniek seizoen' van zouden maken. Door de verliespartij op bezoek in Nijmegen kan dat niet meer. De thuisploeg won met 3-1.

Bosz zal flink chagrijnig zijn. PSV had het in de openingsfase even lastig tegen de Nijmegenaren, maar na de openingsgoal van Johan Bakayoko was het heer en meester. PSV vergat alleen de 0-2 en misschien wel 0-3 op het scorebord te zetten.

Foutjes Veerman

Dus kreeg PSV de deksel op de neus, ook nog eens door een eigen fout. Joey Veerman, normaal gesproken zo zuiver in balbezit, leverde de bal zo in bij NEC-aanvaller Sylla Sow. Veerman probeerde zijn fout goed te maken, maar veegde daarbij de benen van Sow onderuit. Penalty, oordeelde Bas Nijhuis, die in Nijmegen de geblesseerde Pol van Boekel verving, na het zien van de beelden.

De scheidsrechter gaf eerst voordeel, wat er half kwam. NEC schoot na de overtreding van Veerman uit kansrijke positie naast en daarna werd Nijhuis nog naar het scherm geroepen. Hij vond het een strafschop en dus mocht aanvoerder Lasse Schöne achter de bal gaan staan. Hij faalde niet oog-in-oog met Walter Benítez: 1-1 bij rust.

PSV de kluts kwijt

Bosz greep in en bracht Malik Tillman voor de tegenvallende Hirving Lozano. Dat zorgde niet meteen voor het gewenste schokeffect. Sterker nog, de goal viel aan de andere kant. Mees Hoedemakers vond de vuisten van Benítez, maar die stompte de bal voor de voeten van de instormende Kodai Sano: 2-1.

Het Goffertstadion ontplofte een klein kwartier later opnieuw. Na een lange bal van keeper Jasper Cillessen stoomde invaller Brayann Pereira op aan de rechterkant. Zijn strakke voorzet bereikte Sow, die de bal hoog in de touwen roste. PSV was aanvallend onmachtig en verdedigend kwetsbaar en NEC kwam steeds dichter bij een stunt.

De Jong mist penalty

Toch vreesde het thuispubliek even toen ook PSV op aanraden van de videoscheidsrechter een penalty kreeg. Aanvoerder Luuk de Jong, grote delen van de wedstrijd onzichtbaar, haperde in zijn aanloop en vond Cillessen op zijn weg, die lang bleef wachten.

Een slotoffensief van PSV kwam ook niet echt van de grond, dus hobbelde de wedstrijd op wat mogelijkheden links en rechts naar het einde. De fans van NEC vonden het allemaal wel best, die waren al lang feest aan het vieren. En terecht. Hun team werd de eerste ploeg die dit seizoen van PSV won in de competitie.