Uitzinnig brullende Jasper Cillessen stopt penalty van Luuk de Jong bij NEC - PSV: 'Sportieve wraak'
Jasper Cillessen van NEC © ANP

Uitzinnig brullende Jasper Cillessen stopt penalty van Luuk de Jong bij NEC - PSV: 'Sportieve wraak'

18:28, 30-03-2024 / Laatste Update: 20:40, 30-03-2024

Jasper Cillessen heeft bij NEC tegen PSV zijn club enorm geholpen. In de 81e minuut, bij de stand 3-1 (ook de einduitslag), stopte de NEC-keeper een penalty van PSV-spits Luuk de Jong. Uitzinnig vierde hij dat moment.

De Jong, die er al 22 maakte dit seizoen in de Eredivisie, mikte de bal in de hoek ter rechterzijde van Cillessen. De 34-jarige sluitpost uit Nijmegen zat er uitstekend bij. De bal bleef nog wel in het spel, maar toen de situatie ongevaarlijk was, vierde hij zijn redding uitgebreid. Andere spelers van NEC kwamen om hem heen, terwijl Cillessen het uitbrulde en zijn armen hief.

Jasper Cillessen en penalty's

De 65-voudig Oranje-international heeft de reputatie dat hij er nooit staat bij strafschoppen. Dit was zijn zevende redding ooit als een tegenstander mag aanleggen vanaf elf meter, blijkt uit cijfers van Transfermarkt. In totaal kreeg hij 56 keer een penalty voor zijn kiezen. Zijn reddingspercentage is dus twaalf procent. Wel was het de eerste ooit in de Eredivisie die hij stopte.

PSV is tegen NEC volledig de weg kwijt en lijdt eerste verlies in Eredivisie

30 maart 2024, 18:33

Koploper PSV heeft na ruim een jaar weer eens verloren in de Eredivisie. Op bezoek bij NEC ging het mis voor de ploeg van Peter Bosz, die vooraf hoopte dat zijn spelers er een 'uniek seizoen' van zouden maken. Door de verliespartij op bezoek in Nijmegen kan dat niet meer. De thuisploeg won met 3-1.

Sportieve wraak

"Dit is wel een apart dagje", zei Cillessen tegen ESPN. "De laatste telde niet. Nu wel. Nu is-ie binnen. Sportieve wraak." Daarmee verwees hij naar de wedstrijd tegen RKC in februari. Toen hield hij de pingel tegen, maar de VAR oordeelde dat de penalty ongeldig was. Hij nam het ESPN-presentator Milan van Dongen kwalijk dat hij Cillessen toen had uitgelachen. Van Dongen ontkende dat.

Ook stipte hij aan dat hij heus wel eerder strafschoppen heeft gekeerd, waaronder eentje van Lionel Messi, toen hij met Valencia tegen Barcelona speelde.

Oranje

De keeper heeft het Nederlands elftal nog niet uit zijn hoofd gezet. Onlangs vertelde hij bij Omroep Gelderland dat hij beschikbaar is. "Er is contact met de KNVB. Ik weet hoe de situatie ervoor staat. Dat het niet meer zo vanzelfsprekend is. Maar er zijn wel gekkere dingen gebeurd", aldus Cillessen.