RKC woedend op VAR Bas Nijhuis na discutabele strafschop voor Sparta: 'Dat is schandalig van hem'
RKC-keeper Etienne Vaessen was woedend na RKC - Sparta © Pro Shots

RKC woedend op VAR Bas Nijhuis na discutabele strafschop voor Sparta: 'Dat is schandalig van hem'

08:05, 28-01-2024 / Laatste Update: 08:20, 28-01-2024

RKC speelde zaterdagavond thuis met 1-1 gelijk tegen Sparta. De thuisploeg kreeg in de tweede helft een rode kaart en sleepte er toch nog een gelijkspel uit. Toch waren ze na afloop zwaar teleurgesteld, want de penalty waaruit Sparta de 1-1 maakte was volgens de thuisploeg wel heel discutabel. Dat uitgerekend Bas Nijhuis de VAR was, zorgde voor verbazing bij RKC.

"Is Nijhuis de VAR? Dat is helemaal schandalig van hem", zei keeper Etienne Vaessen tegen ESPN over de gegeven penalty. Ploeggenoot Reuven Niemeijer was de man van de vermeende overtreding en ook hij vond het vreemd dat Nijhuis ingreep: "Dat is wel frappant. Ik vind het ook geen penalty, ik raak hem bijna niet."

Niemeijer raakte Sparta-speler Tobias Lauritsen heel licht en scheidsrechter Alex Bos zag er eerst ook geen strafschop in. Nijhuis riep hem naar de kant en na het zien van de beelden gaf Bos toch een penalty. Vaessen moest gelijk denken aan het moment bij Feyenoord - PSV eerder deze week: "Nu zijn ze wel aan het opletten, maar van de week waren ze aan het slapen. Je moet het maar gewoon helemaal afschaffen."

Belangrijke punten

Waar scheidsrechter Bos overtuigd werd door het bekijken van de beelden, was dat bij Vaessen niet het geval: "Hou op man! Ik vind dit geen penalty. Wat doet hij dan?" Het moment kostte RKC twee punten en dat deed de keeper pijn: "Wij strijden tegen degradatie. Dit zijn hele belangrijke punten voor ons."

Trainer Henk Fräser wilde er na afloop niets over zeggen voor de camera van ESPN: "Ik ga niks over de VAR zeggen. Jullie mogen gaan bepalen wat jullie er van vinden. Ik ga nu helemaal niets zeggen over dat moment."