Russische aanvoerder Dzyuba wil even niet voetballen vanwege 'moeilijke situatie in Oekraïne'
i

Pool via REUTERS

Russische aanvoerder Dzyuba wil even niet voetballen vanwege 'moeilijke situatie in Oekraïne'

Martijn Baars • 15:09, 15-03-2022 / Laatste Update: 23:44, 11-12-2023

Artem Dzyuba, gedeeld topscorer van Rusland, heeft tegen bondscoach Valeri Karpin gezegd dat hij niet beschikbaar is voor het nationale elftal vanwege ‘de moeilijke situatie in Oekraïne’. De Russische ploeg gaat binnenkort op trainingskamp in Moskou, nu het land door de FIFA en UEFA is uitgesloten van wedstrijden.

"Hij verzekerde me dat hij echt voor de nationale ploeg wil spelen”, zei Karpin in een interview met de Russische bond. "Maar nu, als gevolg van de moeilijke situatie in Oekraïne - waar hij veel familieleden heeft - zei hij sorry en vroeg hij hem vanwege familieredenen niet op te roepen voor dit trainingskamp.”

Boos op Oekraïners

Dzyuba is sinds 2018 aanvoerder van het nationale elftal. De 33-jarige aanvaller reageerde eerder boos toen Oekraïners Russische voetballers verweten stil te blijven over de oorlog in Oekraïne. Op Instagram zei Dzyuba tegen discriminatie op basis van nationaliteit te zijn en niet te begrijpen waarom het zwijgen de Russische sporters kwalijk werd genomen.

Play-offs

Rusland zou eigenlijk volgende week in de play-offs voor het WK in Qatar moeten spelen tegen Polen. Dat duel is geschrapt door de UEFA en FIFA. Rusland is uitgesloten aan deelname aan alle internationale wedstrijden op het hoogste niveau.