Spaanse media over Koeman en Laporta: 'Dit heeft grote gevolgen voor de spelers'
i

AFP

Spaanse media over Koeman en Laporta: 'Dit heeft grote gevolgen voor de spelers'

Martijn Baars • 14:50, 04-06-2021 / Laatste Update: 06:35, 08-01-2024

Het verlossende woord dat Ronald Koeman mag blijven als coach van FC Barcelona kwam donderdag al. Maar wat schrijven de kranten in Spanje nu over het aanblijven van de Nederlander en de hele soap bij de Catalaanse topclub?

Koeman had de afgelopen periode meerdere gesprekken met voorzitter Joan Laporta over zijn toekomst en in de kranten werd openlijk getwijfeld aan de wil van Laporta om met Koeman door te gaan. Desondanks zit Koeman volgend jaar dus gewoon op de bank bij de Catalaanse club. 

Laporta ontkent

Sport kopt met ‘De redenen van Laporta om met Koeman door te gaan’. De krant zegt dat Laporta zelf ontkent ooit echt getwijfeld te hebben aan de Nederlandse coach. "De insteek van de gesprekken die we hebben gehad, was niets meer dan het beter leren kennen van elkaar”, aldus de voorzitter. 

Compleet andere koers

Daarmee lijkt Laporta als een blad aan een boom te zijn omgeslagen. Volgens meerdere media was de situatie van Koeman wel degelijk zeer penibel. Sport merkt op dat Laporta een volledig andere koers lijkt te varen: ‘Laporta maakte gebruik van de vragen van journalisten om Koeman uitgebreid te prijzen’, zo analyseerde de Spaanse krant. 

Koeman heeft iets tegen Fernandes

Volgens Mundo Deportivo heeft het aanblijven van Koeman grote gevolgen voor een aantal spelers in de selectie van Barcelona. De krant schrijft dat de spelers die zich dit jaar niet in de plannen van Koeman konden vinden op zoek moeten naar een nieuwe club. Grote namen zoals Miralem Pjanic en Samuel Umtiti maken volgens Mundo Deportivo geen deel meer uit van de plannen van Barcelona volgend jaar. Voor Matheus Fernandes lijkt het eveneens afgelopen bij Barcelona. De Braziliaan heeft Mundo Deportivo verteld dat Koeman iets persoonlijks tegen hem heeft en dat hij daarom zo weinig speeltijd kreeg dit seizoen. 

'Onberispelijk gedrag'

Marca houdt het in zijn berichtgeving vooral bij quotes van Laporta tijdens de persconferentie. Ook deze krant merkt op dat Laporta ontkent dat de baan van Koeman echt in gevaar is geweest. "Er zijn oplossingen gezocht voor kleine verschillen”, zo tekent Marca op uit de mond van Laporta. Ook hier vallen de positieve woorden van de voorzitter richting Koeman op: "Hij heeft zich tijdens de gesprekken onberispelijk gedragen.”

'Als we willen, doen we het'

Laporta ontkent nogmaals dat hij en het bestuur niet in Koeman geloven. Marca noteerde een opvallende uitspraak van de voorzitter over het vertrouwen in Koeman: Als we het contract van Koeman hadden willen ontbinden, dan hadden we dat gedaan. Barcelona beschikt over de middelen die nodig zijn om dat te doen.” Het lijkt erop dat Laporta hiermee het idee dat de Catalaanse club het geld niet heeft om Koeman te ontslaan uit de wereld wil helpen. De slotconclusie is in elk geval dat Koeman ook volgend seizoen de trainer van Barcelona is.