Technische staf FC Volendam stapt op uit woede om ontslag Jan Smit, ook trainer Köhler na dit weekend weg
i

Pro Shots

Technische staf FC Volendam stapt op uit woede om ontslag Jan Smit, ook trainer Köhler na dit weekend weg

Martijn Baars • 18:29, 01-12-2023 / Laatste Update: 20:02, 07-01-2024

Het gedoe bij FC Volendam wordt alleen maar groter. De raad van commissarissen ontsloeg vrijdagochtend het bestuur, dat onder leiding stond van Jan Smit. Dat is helemaal in het verkeerde keelgat geschoten bij Team Jonk. Team Jonk is de verzamelnaam van de hele technische staf van FC Volendam en dat gerund wordt door Wim Jonk. De technische staf zegt in een persverklaring dat het tegen het besluit van de raad van commissarissen is om het bestuur te ontslaan en toont zich solidair door op te stappen. Dat betekent dat ook trainer Matthias Köhler na dit weekend weg is.

Wim Jonk was van 2019 tot 2023 de hoofdtrainer bij FC Volendam, nadat hij daarvoor 11 jaar als techniektainer en hoofd jeugdopleiding bij Ajax had gewerkt. Afgelopen zomer werd Jonk bij Volendam technisch manager betaald voetbal. Matthias Köhler werd toen hoofdtrainer en is dat dit weekend voor het laatst. De 32-jarige Duitser was tot dan toe nog alleen de assistent van Jonk bij het eerste elftal.

Technische staf stapt op

De complete technische staf van FC Volendam stapt nu dus op uit woede over het besluit van de raad van commissarissen om het bestuur van Jan Smit te ontslaan. Dat meldt het team onder leiding van technisch manager Wim Jonk in een persverklaring. Trainer Köhler gaat dus ook weg, al zit hij zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle nog wel 1 keer op de bank. Ook technisch directeur Jasper van Leeuwen pakt zijn biezen.

'Halve waarheden en volle leugens'

"Wij gaan stoppen bij FC Volendam. Onze emmer is overgelopen na de persconferentie van RvC voorzitter Jaap Veerman”, begint het statement van Team Jonk. "Na dit toneelstuk vol tegenstrijdigheden, halve waarheden en volle leugens, rest ons niets anders dan dit besluit. Na onze projecten bij Ajax en Cruyff Football zijn wij in 2019 ingestapt bij FC Volendam, een club die destijds op de rand van de afgrond stond. Jan Smit en Keje Molenaar vroegen ons FC Volendam weer op te bouwen als opleidingsclub. Geïnspireerd door onze mentor Johan Cruijff staan voetbal en talentontwikkeling daarbij centraal. Dat is de kern van wie wij zijn en waar wij voor staan”, meldt Team Jonk.

'Jan Smit wordt weggezet als slecht voorzitter'

"Iedereen mag zelf bepalen hoe wij hebben gefunctioneerd. Maar dit project rust wel op onze samenwerking met een aantal fantastische en integere bestuursleden, mensen die de visie begrijpen en de juiste balans weten te vinden tussen inspireren, faciliteren en controleren. Dit partnership is het geheim van het succes. Jan Smit, een fantastische ambassadeur die aan het hoofd heeft gestaan van een absolute bloeiperiode van de club, wordt weggezet als een ‘slecht voorzitter’. Inmiddels zijn alle grondleggers in het bestuur geliquideerd door de Raad van Commissarissen."