Volop lof voor pionier in Nederlandse scheidsrechterswereld: 'Daar zorgt zij voor'
i

Shona Shukrula ©ANP

Volop lof voor pionier in Nederlandse scheidsrechterswereld: 'Daar zorgt zij voor'

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 06:00, 18-01-2025

Het Nederlandse voetbal kende dit seizoen een primeur: Shona Shukrula was de eerste vrouwelijke scheidsrechter die een wedstrijd in het profvoetbal floot. Oud-arbiter Reinold Wiedemeijer juicht deze verandering toe en deelde zijn visie op de toenemende rol van vrouwen in het voetbal. "Je kunt chagrijnig zijn, maar dat is het tijdsbeeld waarin we leven", stelt Wiedemeijer tegen Sportnieuws.nl.

Shukrula had de leiding bij het duel tussen TOP Oss en ADO Den Haag in de Keuken Kampioen Divisie. Wiedemeijer vond het fantastisch om een vrouw als Shona Shukrula wedstrijden in het profvoetbal te zien fluiten. "Je kan er alles van vinden, maar Shona is een vrouw die al jarenlang meeloopt. Ze probeert écht in dat betaald voetbal te komen. Dat is toch alleen maar mooi", vindt de oud-arbiter.

Fysieke testen doorstaan

Wiedemeijer floot zelf ruim 450 wedstrijden in het betaald voetbal en kent het klappen van de zweep. Hij vindt het vooral belangrijk dat vrouwelijke scheidsrechters, die in het mannenvoetbal willen fluiten, óók de fysieke testen van de mannen moeten doorstaan. "Zij willen in de wereld van de mannen lopen, dan loop je ook die testen. Ik weet niet of het eerlijk is, maar het is op dit moment het beste wat je kunt doen. Als ze die haalt, mag ze fluiten. Daar zeikt ze ook niet over, dus dat vind ik heel goed."

Hoewel Shukrula veel vooruitgang boekte, ligt haar ontwikkeling tijdelijk stil. De 33-jarige scheidsrechter kon recent niet slagen voor de fysieke testen vanwege een blessure, waardoor ze voorlopig uit het programma is gehaald. "Dat is doodzonde, want ze was echt op de goede weg."

Vrouwenvoetbal blijft groeien

De voormalig leidsman benadrukt dat Shukrula en haar vrouwelijke collega's, Bibiana Steinhaus en Stéphanie Frappart, deuren openen voor de volgende generatie vrouwelijke scheidsrechters. "Vrouwen in de voetballerij, in welke functie dan ook, is booming. Daar heeft Shona mede voor gezorgd. Ik denk dat er door haar ook meisjes gaan fluiten", zegt Wiedemeijer, die onder meer wijst op zijn eigen tienjarige dochter. "Hoe leuk zou het zijn als die weg openstaat?"

De oud-arbiter heeft wel een belangrijke kanttekening voor vrouwelijke arbiters in het profvoetbal. "Zolang zij niet elke wedstrijd verstiert, dan is er toch niks aan de hand? We hebben nu mannelijke scheidsrechters die wél regelmatig wedstrijden lopen te verzieken. Als Shona gewoon fluit zoals de afgelopen tijd heeft laten zien, lijkt me het geen enkel probleem."

Oud-arbiter ziet mogelijk probleem in Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie: ‘Dat doen ze niet meer’

12 januari 2025, 11:55

Scheidsrechters in Nederland krijgen steeds meer te verduren. Hoewel kritiek iets van alle tijden is, lijkt het nu steeds sterker aanwezig. Reinold Wiedemeijer merkt op dat er een structureel probleem ontstaat. "Ze breken jong door, hebben vaak niet in een eerste elftal gespeeld én zijn daardoor niet bekend met de humor, scheldpartijen en ruzies in de kleedkamer", stelt de oud-arbiter.

Ontwikkelingspunt voor Shukrula

Wiedemeijer is lovend over Shukrula, maar ziet ook nog een verbeterpunt. Shukrula moet, vooral gekeken naar haar mannelijke collega’s, nog werken aan haar fysieke snelheid en wendbaarheid om hogerop te komen. "Dat moet ze nog leren, want op een hoger niveau redt ze het anders niet meer. Al hebben we ook genoeg mannen die dat niet redden. Maar ze heeft met Danny Makkelie een topcoach, dus dat komt vast goed."

Maatschappelijke verandering

Wiedemeijer hekelt de discussies die ontstaan over het feit dat Shukrula als vrouw mogelijk ondersteuning krijgt van de KNVB. "Natuurlijk heeft ze de tijd mee, maar dat is ook in het bedrijfsleven het geval. Dat is nu in eenmaal het tijdsbeeld waarin we leven. Je kunt chagrijnig zijn, maar laten we gewoon blij zijn voor Shukrula. Wat moeten wij daar nou van vinden? Hou eens op met die afgunst", besluit Wiedemeijer.