Argentinië zet dankzij Messi en blunderkeeper Australië opzij en treft nu Oranje

3 december 2022

Getty Images

Argentinië is voor het eerst sinds 2014 (2e) weer aanwezig in de kwartfinale van een WK. De 2-voudig wereldkampioen versloeg in de 8e finale Australië met 2-1. De volgende match is tegen Nederland!


Het was een match met weinig hoogstandjes en hoogtepunten. Tot de 35e minuut was er nog geen enkel schot op doel. Toen nam Lionel Messi een vrije trap, waaruit een aanval volgde waarin hij een 1-2-tje maakte met Nicolás Otamendi. De PSG-aanvaller kreeg de kans om te schieten en mikte de bal laag in de lange hoek. Perfect gemikt, zo bleek: 1-0.

Blunderkeeper
In de 57e minuut verdedigden de Aussies uit alsof het een luie zomeravond was tijdens een BBQ-potje. Keeper Mathew Ryan nam verkeerd aan, dacht wel even 2 Argentijnen eruit te dribbelen en leverde de bal in. Hoplakee: Julián Álvarez maakte de 2-0.

2-1!
Daarna leek de wedstrijd dood te bloeden: de Argentijnen hadden wel balbezit, maar geen ambities; de Australiërs renden zich rot, maar maakten geen vuist.

Een van richting veranderd schot gaf de pot toch weer wat pit. In de 77e minuut probeerde ex-Spartaan Craig Goodwin het van afstand. Enzo Fernándezde toucheerde de bal en keeper Emiliano Martínez stond aan de grond genageld: 2-1.

Het gaf de Socceroos een boost. Aziz Behich (ex-PSV) begon zelfs aan een Messi-achtige dribbel, waarna Lisandro Martinez (ex-Ajax) een goal voorkwam.

Slotfase
Vlak voor tijd dribbelde de echte Messi er lekker op los, waarna hij de bal inleverde bij Lautaro Martínez. De Inter-aanvaller roste de bal ruim over en naast. Messi keek vol ongeloof naar die verprutsing van zijn arbeid.

Even later deed Martinez het nog eens dunnetjes over, terwijl Messi de Australische defensie wederom tureluurs draaide.

De 18-jarige Australiër Garang Kuol mocht vlak voor tijd nog aanleggen van dichtbij, maar de hoek was lastig en de keeper hield de bal met gestrekte armen tegen. Heerlijke slotfase!