België zakt door het ijs: invallers Sabiri en Aboukhlal ontpoppen zich tot helden van Marokko

Rick Kraaijeveld • 16:57, 27-11-2022 / Laatste Update: 04:11, 12-12-2023

Marokko heeft België zondagmiddag op het WK pijn gedaan door hen met 2-0 te verslaan. Abdelhamid Sabiri is de gevierde man bij Marokko samen met mede-invaller Zakaria Aboukhlal. Hun goals zorgden voor de overwinning op België. In groep F troffen de 2 elkaar voor de 2e speelronde van het WK in Qatar. Marokko zag in de 1e helft nog een goal afgekeurd worden wegens buitenspel.

Over het algemeen was de wedstrijd tussen de 2 landen een vrij chaotische wedstrijd, vooral in de 1e helft werd de wedstrijd getekend door foutjes. Veel passes kwamen niet aan of werden verkeerd gegeven. Het was Michy Batshuayi die de 1e kans van de wedstrijd kreeg, maar hij stuitte op Munir. België was het meest aan de bal, maar ook Marokko kreeg kansjes. Na 20 minuten loste Hakim Ziyech zijn 1e schot richting goal, maar zag zijn poging over gaan.

Tempo verhogen

In het laatste kwartier gingen beide ploegen wat meer aanvallen en werd de wedstrijd ook een stuk aantrekkelijker. Aan het einde van de 1e helft werd Ziyech vakkundig naar de grond gewerkt op randje 16 aan de rechterkant. Het zorgde voor een vrije trap voor Marokko, die Ziyech zelf natuurlijk nam. Hij gaf de bal strak voor en hij werd door niemand aangeraakt waardoor Courtois niet meer kon reageren.

VAR

Maar de goal werd afgekeurd! Aanvoerder Romain Saïss begon vanuit buitenspelpositie en omdat hij zo hinderlijk voor Courtois liep, was het een onreglementaire goal. Het was daarna direct rust.

Mak

Na de thee was de wedstrijd een beetje mak, weer was het wat slap en slordig. België kreeg wel weer wat meer overwicht, maar alles wat ze deden was vrij voorspelbaar. Marokko had dan ook weinig moeite om het tegen te houden. Dries Mertens kwam erin en dat zorgde al gauw voor gevaar, maar de keeper hield de bal knap eruit.

In de 56e minuut kwam er een briljante crosspass van Ziyech naar Boufal. Die naar binnenkwam en de bal in de verre hoek wilde krullen, er zat echter nét te weinig krul in de bal waardoor de bal voorlangs ging.

Goal!

In de 73e minuut was er weer tijd voor opwinding! Marokko kreeg een vrije trap aan de linkerkant van het veld. Sabiri, die net was ingevallen, ging ervoor staan en plantte de bal heel hard richting de keeper. Wederom raakten iemand hem aan en stond Saïss weer zeer slim voor Courtois. Deze keer stond hij niet buitenspel dus was het reglementair. Courtois kon de bal niet pareren en duwde de bal als het ware het doel in. 1-0 voor Marokko!

Slotoffensief

België kwam nog met een slotoffensief: het bracht zelfs weer Romelu Lukaku binnen de lijnen, die een tijd uit de roulatie was geweest met een blessure. Marokko bleef echter ferm verdedigen en kwam niet meer in de problemen. Sterker nog: het breidde de score uit. Na een heerlijke counter kon Ziyech Aboukhlal assisteren in de 16. Die ramde de bal snoeihard in de kruising. Zo heeft Marokko 4 punten uit 2 wedstrijden en België 3 uit 2.