Bijzondere WK-wedstrijd voor Zwitser Breel Embolo: tegen zijn vaderland

24 november 2022

Getty Images
Embolo-zwitserland-kameroen-geboren

Voor Breel Embolo is Zwitserland-Kameroen een hele bijzondere wedstrijd. De 25-jarige spits van de Zwitsers start in de basis voor het eerste groepsduel van Groep G, maar had ook zomaar voor Kameroen kunnen spelen. Hij is namelijk in het Afrikaanse land geboren.


Embolo is zo niet-Kameroens als wat. Alleen de eerste 5 jaar van z'n leven woonde hij daar. Zijn ouders gingen uit elkaar en zijn moeder nam hem mee naar Frankrijk, waar hij naar school ging. Na een jaar in Frankrijk gewoond te hebben, verhuisden moeder en haar nieuwe Zwitserse partner naar Zwitserland. In 2014 kreeg Embolo zelf ook een Zwitsers paspoort.

Grote clubs
Embolo begon vervolgens furore te maken als voetballer en doorliep de jeugdopleiding van FC Basel. Via de hoofdmacht van de Zwitserse topclub kwam Embolo ook nog uit voor Schalke en Borussia Mönchengladbach in de Bundesliga. Tegenwoordig voetbalt hij bij AS Monaco.

Scoren, niet juichen, zelfs huilen
Uitgerekend Embolo opende tegen Kameroen de score. Hij juichte niet en moest zelfs een traantje laten vanwege zijn geschiedenis met het land van de tegenstander.