Topschutters Giroud en Mbappé loodsen Frankrijk naar WK-kwartfinale

Rick Kraaijeveld • 18:57, 04-12-2022 / Laatste Update: 09:02, 12-12-2023

Frankrijk heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het WK. In de 8e finales rekende zij af met Polen. Laatstgenoemde weerde zich kranig, maar moest toch bezwijken onder de druk van 2 ontketende spitsen: Olivier Giroud en Kylian Mbappé. Giroud kroonde zich met zijn goal topscorer aller tijden voor Frankrijk, Mbappé blijft op deze manier topscorer van het WK. Het werd 3-1 voor Frankrijk.

Polen had het al direct moeilijk in de beginfase tegen Frankrijk. Het tempo waarmee de Fransen het spel begonnen was veel en veel te hoog voor Polen. Frankrijk speelde voornamelijk via de flanken en gingen voor de voorzet. In de 29e minuut werd Frankrijk enorm gevaarlijk. Na een uitbraak van Frankrijk had Giroud de bal voor het binnenglijden. Nadat Polen de bal mooi binnenhield, kon Frankrijk eigenlijk direct de bal weer afpakken. Dembélé gaf de bal hard voor en Giroud gleed naar de bal toe, maar hij mikte de bal naast vanaf een meter of 7. Tot dan toe was het de grootste kans van de wedstrijd.

Ontketende Mbappé

10 minuten voor de rust was het weer Mbappé die zijn geluk beproefde. Vanaf de linkerkant maakte hij verschillende scharen en belandde zo in de 16, hij wilde Szczesny verschalken in de korte hoek maar dit lukte hem niet. De Poolse doelman kon de bal pareren. Pas daarvoor lanceerde hij zich 2 keer langs diezelfde linkerkant, zijn voorzetten konden alleen niet afgemaakt worden.

Daar is Polen!

Niet gauw daarna was het ineens Polen dat het dichtstbij een treffer kwam! Een moment van prijsschieten brak aan voor Polen. Na een mooie rush aan de linkerkant van het veld werd de bal hard voorgegeven, de 16 in. Piotr Zieliski stond daar maar schoot de bal recht op Lloris af. Daarna werd er nog 2 keer op het goal gevuurd maar wist Varane de bal van de lijn te halen.

Olivier Giroud

Toch was het voor rust Frankrijk die als eerst het net wist te vinden. Een heerlijke steekbal van Mbappé op Giroud deed Polen de das om. Giroud kon de bal aannemen en schoot de bal langs Szczesny. Een mooi moment voor de Fransman, hij is nu met 52 doelpunten de topscorer aller tijden van Frankrijk. Hij was al gedeeld topscorer met Giroud, maar staat nu helemaal alleen op nummer 1.

10 minuten na rust scoorde Mbappé bijna. Hij sneed naar binnen vanaf de linkerkant en haalde met rechts hard uit. De bal werd van richting veranderd en vloog daardoor bijna in de verre hoek, waar Szczesny naar de korte hoek ging. Giroud scoorde daarna met een geweldige omhaal, er was echter al gefloten voor een overtreding op de Poolse sluitpost. Het zou een prachtgoal geweest zijn voor de Franse spits.

Mbappé

Dan toch was het Mbappé die even zijn stempel op de wedstrijd drukte. De topscorer van dit WK was wéér trefzeker, en wat voor een goal. Een counter ging aan de goal vooraf. Dembélé gaf de bal aan Mbappé die net te veel ruimte kreeg. Net binnen de 16 schoot hij de bal ge-na-de-loos hard tegen de touwen.

Bij de start van de blessuretijd was het wederom Mbappé die liet zien waarom hij een wonderkind is. Hij scoorde zijn 5e op het toernooi en deze was nog mooier dan zijn 1e. Hij kreeg de bal ingespeeld, draaide heel kort weg en krulde de bal ontiegelijk hard in dek ruising. Szczesny zat er nog aan, maar voorkomen kon hij absoluut niet meer.

Bizar einde

In de laatste minuut van de blessuretijd kreeg Polen nog een penalty. Dit kwam door een handsbal van Frankrijk in eigen 16. Lewandowski miste de pingel, door een redding van Lloris maar de penalty moest over. De 2e poging ging er wel in. Maar het maakte niet meer uit; het WK was over voor hen. Frankrijk is door naar de kwartfinale waar het Engeland of Senegal zal treffen.