Jan Vertonghen op persconferentie: ‘Ik ben bang dat ik anders morgen niet op het veld sta’

22 november 2022

Getty Images
jan-vertonghen-one-love-aanvoerdersband-belgie-rode-duivels-canada-wk-qatar-fifa

Jan Vertonghen heeft zich niet durven uit te spreken over de OneLove-aanvoerdersband situatie én de aanpassingen die België last-minute moet doorvoeren aan het uitshirt. Bij vragen over de aanvoerdersband zei de Belgische verdediger: "Als je nu een statement maakt om die armband te dragen, straffen we meer onszelf. Langs de andere kant ben ik jammer genoeg bang om dingen te zeggen."


De OneLove-aanvoerdersband blijft maar voor commotie zorgen en is bij veel landen onderwerp van gesprek bij de persconferenties. Net als in Nederland is er in België besloten om de band niet meer te dragen na de sancties die de FIFA daarop legde. Het zorgde ervoor dat Vertonghen zich niet meer durfde uit te spreken op de persconferentie van de Rode Duivels in aanloop naar het duel met Canada. "Ik ben bang dat als ik dat doem ik morgen niet op het veld sta."

'Spijtige situatie'
Vertonghen vertelde even over de situatie wat betreft het statement. "Wij zijn hier om te voetballen en als we dat niet kunnen doen door een statement te maken, dat over iets gaat dat wij heel normaal vinden 'nee tegen racisme of discriminatie', ik ga er niets over zeggen want ik wil gewoon aan de aftrap staan." Hij noemt het een 'spijtige situatie'. " We worden gecontroleerd en ik ben niet de man van de grote statements maar ik zeg dat ik bang ben om er iets over te zeggen."

OneLove
De aanvoerdersband wordt geweerd door de FIFA omdat het een politiek statement zou uitbrengen en dat gaat in tegen de statuten van de FIFA. De band staat voor inclusie en diversiteit en zou door verschillende landen, waaronder Nederland, gedragen worden. Spelers die de band om zouden doen zouden door de FIFA dan gelijk gestraft worden met een gele kaart. "Als je nu een statement maakt om die armband te dragen, straffen we meer onszelf", zei de Belg er nog over.