Tiki taka 2.0: verjongd Spanje tikt arm Costa Rica compleet ondersteboven

23 november 2022

Spanje is een land om serieus rekening mee te houden op het WK! Bondscoach Luis Enrique liet oudgedienden David de Gea, Sergio Ramos en Thiago thuis en koos voor onder anderen jongelingen Pedri en Gávi. Dat pakte geweldig uit in de 1e wedstrijd van het toernooi. Het arme Costa Rica kreeg alle hoeken van het veld te zien: 7-0.


Tika taka 2.0, zo mag het genoemd worden. Alleen Sergio Busquets is nog over van het gouden elftal dat in 2010 helaas ten koste van Nederland wereldkampioen werd. De nieuwe sterren heten Pedri (19) en Gávi. Laatstgenoemde werd in augustus pas 18...

Alleen maar passen
Vanaf minuut 1 had Spanje de controle en dat wist het ook al vrij snel om te zetten in goals. Heel veel goals. Dani Olmo maakte de eerste na een mooie aanval en ook die van Marco Asensio mocht er wezen. Ferran Torres maakte de 3-0 al na een half uur, dat deed hij vanaf 11 meter.

Dat Spanje een passingmachine is werd na 45 minuten duidelijk. Ze behaalden de meeste succesvolle passes ooit in een eerste helft van een WK: 537. Een grote rondo dus. Daarmee verbraken ze het record van Duitsland, dat een paar uur eerder ook vrolijk rond tikte tegen Japan - maar wel verloor.

Prima doelsaldo
Spanje tikte na rust lekker verder en kon ook nog even aan het doelsaldo werken. Ferran Torres maakte nog zijn tweede van de avond en Gavi de mooiste. De jongeling van Barcelona schoot heerlijk met de buitenkant van de voet raak: 5-0. Invallers Carlos Soler en Alvaro Morata maakten de avond voor Costa Rica nog pijnlijker.

Lees ook: Dit zijn de grootste overwinningen ooit op een WK