Louis van Gaal looft Oranje na minimale zege op Qatar: ‘Dit is een fantastische groep’

29 november 2022

Getty Images
WK 2022 Qatar Nederland Oranje Reactie Louis Van Gaal

Bondscoach Louis van Gaal was uitermate tevreden met het WK-resultaat van het Nederlands elftal van dinsdagavond. Bij de NOS zei hij andermaal dat Oranje een 'geweldige' groep is nadat zijn ploeg stroperig met 2-0 van gastland Qatar won.


Oranje won na goals van Cody Gakpo voor en Frenkie de Jong na rust. Van Gaal was vooral blij dat zijn sterkhouders een volgens hem solide wedstrijd speelden.

"Iedere speler heeft veel adrenaline in zijn bloed", sprak Van Gaal over de bekritiseerde aanvoerder Virgil van Dijk. De verdediger kwam tegen Qatar op wat momentjes na niet in de problemen.

Louis over Virgil
"Ook in zijn brein zit die adrenaline. Hij reageert dan scherper dan dat hij oorspronkelijk had gewild. Virgil heeft zelfs zijn excuses aangeboden. Dat hoef ik niet te corrigeren; spelers hebben hun eigen meningen."

Ook ging Van Gaal in op de inbreng van Memphis Depay. De aanvaller startte en deed ruim een uur mee. "Memphis is onmisbaar voor ons in dit systeem, tegen dat systeem van Qatar", vervolgde de bondscoach. "Dat hebben we nu ook weer gezien. Hij is wéér betrokken bij de goals, ook al legt hij veel risico's in zijn spel. We moeten niet vergeten dat hij 2 maanden niet heeft gespeeld."

Simons
Daarbij stelde verslaggever Jeroen Stekelenburg de vraag waarom Van Gaal toptalent Xavi Simons opnieuw op de bank hield. "Ik kan spelers niet met elkaar vergelijken, anders ga ik mogelijk negatieve opmerkingen plaatsen en dat doe en wil ik niet. Wat ik daar tegen hem zei, of zijn tijd nog komt? Dat is persoonlijk en gaan we nog meemaken."

Later op de dinsdagavond gaat het Nederlands elftal kijken naar de 2 wedstrijden in Groep B. Om 20.00 uur spelen zowel Iran en de Verenigde Staten als Wales en Engeland tegen elkaar. "Daarom is dit zo'n fantastische groep", rondde Van Gaal af.

Missie
"Het is leuk dat we dit samen gaan doen. Nog niet elke speler heeft gespeeld, anderen hadden al niet veel gespeeld in hun topcompetities, maar we hebben laten zien dat zij gewoon kunnen spelen. Daarbij zijn jongens als Frenkie en Gakpo ook nog gespaard."