Stunt-EK strandt voor Nederlands duo Luini/De Groot in finale: Zweden veel te sterk
i

ANP / EPA

Stunt-EK strandt voor Nederlands duo Luini/De Groot in finale: Zweden veel te sterk

Martijn Baars • 20:33, 06-08-2023 / Laatste Update: 09:22, 12-12-2023

Beachvolleyballers Leon Luini en Yorick de Groot hebben net naast de Europese titel gegrepen. In Wenen waren regerend kampioenen David Åhman en Jonatan Hellvig uit Zweden in 2 sets te sterk voor de Nederlanders: 21-16, 21-19.

Het feit dat Luini en De Groot in de finale stonden was op zichzelf al een stunt te noemen. De 2 spelen bijna nooit als duo en zijn allebei normaal gesproken achterspelers in het veld. Toch pakte de combinatie goed uit op het Europees kampioenschap. Onderweg naar de finale werden onder andere regerend olympisch- en wereldkampioenen verslagen.

Zat er geen moment in

Maar tegen de Zweden zat het er zondag geen moment in. Na een nerveuze start van beide kanten op het Oostenrijkse zand vonden Åhman en Hellvig als 1e hun ritme. Het lukte Luini en De Groot in de 1e set geen enkele keer om een aanval te blokken, mede omdat de ervaren Zweden hun aanvallen vaak in 2 keer konden afronden. De Nederlanders maakten maar 1 punt op eigen service, waardoor de set in 21-16 eindigde.

In de 2e set bleven Luini en De Groot langer in de strijd, ondanks veel onnodige fouten bij de opslagen. Maar bij een stand van 14-14 pakte het Zweedse duo - dat nagenoeg foutloos bleef - 3 punten op rij en besliste daarmee de wedstrijd. Åhman en Hellvig trokken de 2e set met 21-18 over de streep en werden daarmee voor het 2e jaar op rij Europees kampioen.

Stunts

Het Nederlandse duo was in de halve finale te sterk voor Sergiy Popov en Eduard Reznik uit Oekraïne: 22-20 21-18. Zaterdag stuntten ze in de kwartfinale tegen de regerend wereldkampioenen Anders Mol en Christian Sørum uit Noorwegen: 16-21, 21-14, 15-12. Mol en Sørum zijn ook de regerend olympisch kampioenen en wonnen het EK al 4 keer eerder.

Vrouwen

De Europese titel bij de vrouwen ging naar de Zwitserse beachvolleybalsters Tanja Hüberli en Nina Brunner. Het duo was in de finale in twee sets te sterk voor Daniela Álvarez en Tania Moreno uit Spanje: 21-12, 21-13. Voor het Zwitserse koppel is het de 2e EK-titel. In 2021 wonnen ze ook. Vorig jaar verloren ze de finale.