Volleybalster Myrthe Schoot na diagnose eierstokkanker strijdlustig: 'Ik ga dit op mijn manier doen'
i

Getty Images

Volleybalster Myrthe Schoot na diagnose eierstokkanker strijdlustig: 'Ik ga dit op mijn manier doen'

Rick Kraaijeveld • 13:39, 24-12-2023 / Laatste Update: 15:59, 05-01-2024

Myrthe Schoot was jarenlang een belangrijkste volleybalster voor Nederland, toen ze op 35-jarige leeftijd stopte met haar volleybalcarrière en tijd voor andere dingen ging maken, kreeg ze te horen dat ze eierstokkanker had. In De Telegraaf blikt zij, midden in haar zware behandelingstraject, terug op het afgelopen half jaar. "Ik wil het positieve zien."

Schoot liet in november zelf op Instagram weten dat ze in oktober was gediagnostiseerd met kanker. "Ik had nooit verwacht dat dit mij zou kunnen gebeuren", schreef ze daarbij. Schoots debuteerde in 2010 voor het Nederlandse volleybalteam en speelde 387 keer voor haar land. Maanden nadat ze stopte kreeg ze de diagnose, waarvoor ze nu in een zwaar behandelingstraject zit.

Strijdlust

"Als je zo'n heftige diagnose krijgt, denk je dat je doodziek op bed moet liggen. Maar mijn gevoel strookte niet met die diagnose", zei ze in het interview in De Telegraaf. "Je hoofd begrijpt op zo’n moment niet dat je zo ontzettend ziek bent dat er een reële kans is dat je doodgaat." Ze vroeg aan de dokter direct wat haar kansen waren, en die stemde haar positief: 'Myrthe, je bent jong, je bent een topsporter en je gaat het overleven'.

'Mijn manier'

Zelf gaf ze aan die woorden nodig te hebben om haar strijdlust te versterken, maar ze snapt ook hoe lastig de situatie is. " Ik had een bal van 16 centimeter in mijn buik. Bij veel van mijn lotgenoten gaat het om een paar centimeter. Toch wil ik het positieve zien. Wat de arts zei, wilde ik horen. Ik had dat nodig als steuntje in de rug. Wat er bij anderen is gebeurd, doet er niet toe. Ik ga dit op mijn manier doen. En ik ga dit overleven."