Nederlandse waterpolosters drogen Groot-Britannië af in kwartfinale EK
i

ANP

Nederlandse waterpolosters drogen Groot-Britannië af in kwartfinale EK

Marcel Roes • 19:32, 09-01-2024 / Laatste Update: 12:00, 15-01-2024

De Nederlandse waterpolovrouwen horen bij de beste 4 van Europa! Bij het EK waterpolo in Eindhoven werd Groot-Britannië in de kwartfinale afgedroogd: 25-6. De periodestanden waren 7-1, 8-2, 3-1, 7-2.

De Britse vrouwen wonnen in groep D alle wedstrijden. Maar als het land al dacht kans te maken tegen Nederland, de regerend wereldkampioen, dan werd die hoop in het eerste kwart de kop ingedrukt. De moed zonk Team GB direct in de waterschoentjes.

Het Britse team is, zoals de uitslag laat zien, geen hoogvlieger. In 2014 waren de vrouwen voor de laatste keer present bij een EK. Ze werden toen 8e. De ploeg bestaat niet uit fulltime profs, zoals bij Nederland wel het geval is. Groot-Brittannië was de enige ploeg die vanuit de B-divisie de kwartfinales haalde van dit toernooi. Het wipte in de achtste finales Israël na penalty’s uit het toernooi. Nederland mocht die ronde als poulewinnaar in de A-divisie overslaan.

Lieke Rogge

Lieke Rogge was op dreef en scoorde 5 keer. Simone van de Kraats, Lola Moolhuijzen en Kitty Lynn Joustra waren ieder 4 keer trefzeker.

Halve finale

In de halve finale speelt Nederland op donderdag 11 januari tegen Italië of Hongarije. In de groepsfase versloeg Oranje de Hongaarse vrouwen met 14-11.

EK waterpolo 2024

Nederland won in de groepsfase driemaal op rij. Daardoor hoefde er geen tussenronde te worden gespeeld om de kwartfinale te spelen. Dinsdag zijn de kwartfinales, donderdag zijn de halve finales en op zaterdag 13 januari is de finale. Het EK is een een voorproefje op het WK dat in februari alweer voor de deur staat. In 2024 spelen de waterpolosters op de Olympische Spelen in Parijs.