Nederlandse waterpolosters duwen Spanje kopje onder en zijn wereldkampioen na fantastische finale

Noah Hoogenboezem • 14:14, 28-07-2023 / Laatste Update: 01:53, 12-12-2023

De Nederlandse waterpolosters zijn wereldkampioen! In een zinderende finale stond het na de normale speeltijd 12-12 tegen Europees kampioen Spanje en daardoor kwam het op penalty's aan. De Nederlandse vrouwen namen die beter en pakten daardoor de 1e wereldtitel voor de waterpolosters sinds 1991.

De aanvalsters waren beter in vorm dan de verdedigsters, want de goals vlogen in de 1e helft om de oren. Na 2 van de 4 kwarten was de ruststand 6-6 en daarna bleef het tot het einde spannend. Nederland kwam met 3 goals voor, maar zag Spanje 15 seconden voor tijd gelijkmaken. In de penaltyreeks pakte keepster Laura Aarts 1 Spaanse penalty en omdat Nederland alle 5 de penalty's wel wist te maken, is de wereldtitel binnen.

Slappe start

De Nederlandse vrouwen waren nog aan het slapen bij het begin van de wedstrijd, want de 1e aanval van de Spaanse vrouwen was meteen raak. Nederland was daarna wakker geschud, want aan het einde van het 1e kwart stonden de waterpolosters met 4-3 voor.

Ook in het 2e kwart begonnen de Spaanse vrouwen ijzersterk. Ze scoorden liefst 3 keer op rij en daardoor was er voor het eerst een verschil van 2 doelpunten. Nederland knokte zich terug en door goals van Simone van de Kraats en Kitty-Lynn Joustra was het bij rust toch weer gelijk.

Nederland beter na rust

Na rust kwam Spanje wel nog op voorsprong, maar daarna nam Nederland het helemaal over. Brigitte Sleeking, Sabrina van der Sloot en Maartje Keuning zorgden voor een 9-7-voorsprong. De verdediging met keepster Laura Aarts was daarna niet meer te verslaan voor de Spaanse vrouwen.

Billenknijpen

De Spaanse keepster maakte aan het begin van het 4e kwart een fout waardoor Van de Kraats voor een verschil van 3 zorgden. Het leek erop dat Nederland de wedstrijd makkelijk uit kon spelen, maar de Spaanse vrouwen gaven niet op en kwamen terug tot 10-10.

Met nog 4 minuten op de klok was daardoor alles mogelijk. Sleeking maakte de 11-10 voor Nederland, maar Spanje kwam daarna meteen weer op 11-11. Bente Rogge vuurde daarna een kanonskogel af, maar 15 seconden voor tijd werd het toch weer gelijk. Nederland kreeg nog 1 kans om de finale in de normale speeltijd te winnen. Zelfs keepster Aarts werd mee naar voren gestuurd, maar de goal viel niet. Daardoor kwam het op penalty's aan.

Aarts de held in penaltyreeks

Spanje mocht daarna de penaltyreeks beginnen en beide landen scoorden de eerste 2 penalty's. Daarna pakte Aarts de 3e Spaanse penalty en zette Van de Kraats Nederland op 3-2. Brigitte Sleeking mocht de beslissende penalty nemen en gooide die keihard binnen. Een groot feest in het water volgde en ook bondscoach Evangelos Doudesis ontsnapte niet aan een nat pak.