Nederlandse waterpolosters winnen tegen Hongarije ook 2e pot bij EK
i

ANP

Nederlandse waterpolosters winnen tegen Hongarije ook 2e pot bij EK

Marcel Roes • 21:11, 06-01-2024 / Laatste Update: 07:33, 15-01-2024

De Nederlandse waterpolosters hebben ook de 2e wedstrijd van het EK waterpolo gewonnen. In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion te Eindhoven werd Hongarije verslagen met 14-11. Bondscoach Evangelos Doudesis kan tevreden zijn: Nederland stond aldoor voor en liep tegen het einde nog uit. De periodestanden waren 4-1, 1-3, 5-4, 4-3. Nederland is na 2 van de 3 groepsduels al zeker van de kwartfinales.

- Check hier het programma van het EK waterpolo in Eindhoven

Beide landen behoren tot de top van het waterpolo. Nederland werd in 2023 wereldkampioen, terwijl de Hongaarse vrouwen bij de Olympische Spelen van 2021 brons veroverden. Tweemaal was Hongarije wereldkampioen; bij het vorige WK werd het land 6e.

Wedstrijdverloop

Doudesis maakte zaterdag tegen Hongarije weer gebruik van Vivian Sevenich en Simone van de Kraats, die in de openingswedstrijd tegen Kroatië (24-6) nog gespaard werden. Sabrina van der Sloot opende de score. Nederland liet in de 1ehelft van dit EK-duel best wat kansen liggen. De marge in het eerste kwart was desondanks ruim, maar de 2e periode ging verloren.

In deel 3 vielen de goals makkelijk en verdubbelde Oranje de marge naar twee. In de tumultueuze slotfase en met de support van het publiek gaven de Nederlandse handbalsters de wedstrijd niet meer weg: 14-11.

EK waterpolo 2024

Nederland versloeg vrijdag in de openingswedstrijd Kroatië met liefst 24-6. Oranje speelt in de groep ook nog zondag tegen Griekenland. De nummers één en twee plaatsen zich voor de kwartfinale, terwijl de nummers 3 en 4 nog een tussenronde moeten spelen. Nederland kan dus niet meteen uitgeschakeld zijn na de groepsfase.

Dinsdag zijn de kwartfinales, donderdag zijn de halve finales en op zaterdag 13 januari is de finale. Het EK is een een voorproefje op het WK dat in februari alweer voor de deur staat. In 2024 spelen de waterpolosters op de Olympische Spelen in Parijs.